Hån att Lundin Oil lär ut fred

Den 13:e oktober har Näringslivets internationella råd bjudit in till ett seminarium om hur den ­privata sektorn kan bidra till fred.

Seminariet är öppet för särskilt ­inbjudna och stängt för bland andra medierna, människorättsorganisationer och fredsaktivister. Men Aftonbladets ledarsida har tagit del av inbjudan.

En av seminariets höjdpunkter är Lundin Oil, eller som det korrekta namnet lyder, Lundin Petroleum AB.

Bolaget är ökänt efter verksamhet i bland annat konfliktområden som ­Sudan och Etiopien. Det har även orsakat häftig politisk debatt eftersom Carl Bildt satt i styrelsen för bolaget innan han blev utrikesminister.

I Sverige är en förundersökning inledd om misstänkt folkrättsbrott efter en kritisk rapport 2010, om bland annat Lundins verksamhet i Sudan.

Men Näringslivets internationella råd bjuder in bolaget i alla fall.

– Det här är svåra frågor. Därför är det ­intressant att lyssna på ett företag som det funnits kritik mot, säger Erica Molin, vd för Näringslivets internationella råd.

Urban Ahlin, utrikespolitisk talesperson för socialdemokraterna och vice ordförande i utrikesutskottet, är kritisk.

– Lundin Oil är ett otroligt dåligt ­exempel på hur man kan bygga fred och bidra till utveckling, säger han.

– Deras affärsidé är i korthet att skaka hand med diktatorer, få ett fett kontrakt, utvinna naturresurser och sen åka hem med vinsten. Lokalbefolkningen får ingenting.

Urban Ahlin har onekligen en poäng. Det är dåligt omdöme av Näringslivets internationella råd att lyfta fram Lundin Oil som exempel och ett hån mot det seriösa arbete för fred och mänskliga rättigheter som svenska företag och organisationer bidrar till.

Näringslivet har en viktig roll att spela för utveckling och fred. Handel och investeringar kan spela stor roll.

I det arbetet finns många bättre förebilder.

Lyft fram dem istället.

Följ ämnen i artikeln