Regeringen har det politiska ansvaret

Det juridiska ansvaret för Telias affärer utreder nu åklagare, men nu är det dags att granska regeringens politiska ansvar

Till sist gick det inte längre. Inte ens en man med Lars Nybergs förmåga att skaka av sig besvärande omständigheter kunde sitta kvar efter den massiva kritiken i den interna utredningen av mutmisstankarna mot Telia.

När styrelsen vägrade uttala sitt förtroende återstod bara att lämna jobbet.

Att byta direktör löser dock bara en liten del av Telias problem just nu.

Som advokat Björn Riese konstaterade när hans rapport offentliggjordes, "det har inte fungerat någonstans".

När styrelsen skulle kommentera kritiken medgav man att företaget nu måste prioritera mänskliga rättigheter och kampen mot korruption. Men lika snabbt påpekar man att tillväxten i de gamla sovjetrepublikerna hjälpt till att nästan fördubbla omsättningen.

Säger det som måste sägas

Styrelsen för Telia säger det som måste sägas, men frågan är om de egentligen förstår kritiken? Vinsterna har ju strömmat in, så vad är egentligen problemet?

Större delen av styrelsen måste bytas ut. Det är slutsatsen inom bolaget, och det är det krav som storägare Folksam ställde redan i går.

Däremot har inte bolagets största ägare, den svenska staten, gjort något.

Finansmarknadsminister Peter Norman som ansvarar för de bolag staten äger har inte dragit sig för att delta i debatten om Telias affärsmetoder, och han har ofta varit kritisk.

Men han har inte handlat förrän han blev absolut tvungen. Som Carina Lundberg Markow från Folksam häromdagen sammanfattade Normans sätt att sköta statens ägaransvar i Aktuellt:

- De kan ju tydligen inte prata med styrelsen längre, utan de kommunicerar via pressmeddelanden.

Mönstret känns igen

För sex år sedan hade man däremot inget problem att rensa Telias styrelse på personer som ifrågasatt regeringen.

Men nu tycks alltså viljan till ägaransvar ha tagit slut. Dessvärre känns mönstret igen.

Den minnesgode kan påminna sig hur Maud Olofsson under sin tid som ägaransvarig i regeringen gjorde allt för att slippa ta ansvar för Vattenfalls halsbrytande affärer i Tyskland.

På samma sätt tycks Norman främst vara intresserad av att hålla avstånd till Telia, för att skandalerna inte ska drabba regeringen politiskt.

Det duger inte.

Det juridiska ansvaret för Telias affärer utreds nu av åklagare. Det är dags att också granska det politiska ansvaret.

Följ ämnen i artikeln