Skotten mot Trump – politiska våldet ökar

Men det har knappast avgjort presidentvalet

Donald Trump sköts på ett valmöte i Pennsylvania i går.

I går sköts Donald Trump på ett kampanjmöte i Butler, Pennsylvania. Händelsen tog inte mer än sju sekunder, men har nu förändrat den amerikanska historien.

Skyttens motiv är fortfarande okänt, men det vi vet är följande: i helgen gick en människa på ett demokratiskt valmöte och kom inte hem igen. Tre andra människor skadades. En av dem var Donald Trump, republikanernas kandidat i USA:s kommande presidentval.

Det hela är fruktansvärt. Flera världsledare, inklusive USA:s nuvarande president Joe Biden, har fördömt attacken.

Har skett förr

Men en olustig känsla hänger dock kvar i kroppen. Är man ens förvånad? För stämningen under valrörelsen har varit hätsk.

Dessutom har vi sett det hela utspela sig förr. USA har flera exempel, såsom mordförsöket på Ronald Reagan och mordet på presidenten John F Kennedy och medborgarrättskämpen Martin Luther King. Statskuppsförsöket vid Kapitolium, 6 januari 2021, där fem omkom. Men också attacken mot den demokratiska talmannen, Nancy Pelosi 2022, när en högerextremist attackerade Pelosis make med en hammare. Maken överlevde, men fick en skallfraktur och flera skador på kroppen.

Även i Sverige har vi liknande exempel. Morden på Anna Lindh och Olof Palme. I Almedalen har vi dådet mot Ing-Marie Wieselgren och den planerade attacken på Annie Lööf. I det nederländska minnet finns mordet på politikern Pim Fortyun och i 2016 skadades Storbritannien av mordet på Jo Cox.

Och att inte förglömma: attacken av Breivik på Utöya.

Inte låta sig tystas

Att det finns så många tidigare exempel säger något om vad som står på spel när människor engagerar sig för demokratin. Och hur viktigt det är att vi inte låter oss tystas.

Bilden på Trump, när han reser sig med blod i ansiktet och näven i luften, beskrivs nu som ikonisk. På radion säger någon att den kommer passa bra i hans framtida valkampanj.

Händelsen målar nu om bilden av Trump. Han går från brottsling till en överlevare. En hjälte, en ikon, en demokratisk förkämpe.
Vad som kommer ske härnäst, hur allt det här kommer påverka det amerikanska valet, är den frågan – hur cyniskt det än må vara – alla analytiker och medier ställer sig. De flesta springer åt samma håll och säger att Donald Trump nu vunnit valet.

Jag är däremot inte så säker på att jag håller med.

För det första är det långt kvar till november. Det är då valet avgörs, och mycket kan hända fram tills dess.

Vidare har historien visat oss att en attack inte nödvändigtvis påverkar väljarstödet. S förlorade både folkomröstningen och valet efter attacken mot Anna Lindh. Stödet till C minskade efter Almedalsdådet. Pim Fortyuns parti försvann några år efter mordet och Labour förlorade valet efter illdådet mot Jo Cox.

Valutgången är inte given

USA är redan ett polariserat land, där många väljare är djupt övertygade om sin hållning. Att gårdagens attack kommer påverka det offentliga samtalet och sprida skräck i väljare är givet. Rädslan att vistas i offentliga sammanhang blir nu ännu större. Att engagera sig politiskt likaså.

Risken är även stor att polariseringen och våldet nu ökar fram tills valet. En verklighet både Frankrike och Tyskland kan vittna om.

Samtidigt kan det motsatta ske. Attacken kan stärka viljan att vilja enas igen. Att hålla ihop landet och sänka det hätska tonläget. Kanske få till en mer anständig debatt, även om det känns svårt att tro.

Man kan bara hoppas.

Det har redan spekulerats om Joe Biden kan mäta sig styrkemässigt med Donald Trump. Stannar Biden nu kvar som demokraternas kandidat är risken överhängande att bilden av hans skröplighet förstärks, när han ska stå sida vid sida med överlevaren Trump.

Nattens sju sekunder var förödande. Sorgen hos de drabbade och deras anhöriga är enorm. Att attacken och det politiska våldet fördöms är det enda rätta.

Men. Valet är ännu inte avgjort. Det är flera månader kvar tills amerikanerna ska rösta. Och för att vara krass hänger det framtida valresultatet nu mest på Joe Biden – och om han vågar lämna.

Följ ämnen i artikeln