Försäkringskassan gör äntligen sitt jobb igen
Sjukförsäkringen borde ha fixats för länge sedan
Sjukskrivningarna och vabbande slår rekord. Människor är hemma från jobbet i en aldrig skådad omfattning, och märkligt nog skapar det inga rubriker om fusk eller fiffel.
Kanske har pandemin i alla fall tillfälligt fått beslutsfattare att inse att den som är sjuk inte ska behöva gå till jobbet. Och att hon eller han inte blir friskare eller mindre smittsam av att bli fattig.
Det skulle vara en mycket välkommen biverkan av något som annars nästan bara medfört elände.
Synen förändras
Det finns fler tecken på att synen på trygghet för den som blivit sjuk håller på att ändras. Häromdagen kunde Försäkringskassan berätta att andelen som nekas sjukpenning efter sex månader minskar.
Fram till och med november i fjol drog Försäkringskassan in stödet för 4 000 långtidssjukskrivna. Det motsvarar elva procent. Året innan drogs stödet in för 22 000. Det var 42 procent av alla som varit sjukskrivna mellan 180 och 364 dagar.
Man ska läsa siffrorna med en nypa salt. Det pågår som sagt en pandemi. Säkert har det varit svårare än vanligt att få rehabilitering och anpassning av arbetet att fungera. Kanske har Försäkringskassans tjänstemän haft annat att göra.
Bara ett budskap
Ändå, förändringen av siffrorna är dramatisk. Och det är faktiskt också myndighetens sätt att beskriva det som händer. Fram till för några få år sedan handlade kommunikationen från Försäkringskassan egentligen bara om en sak, att tvinga ner sjuktalet.
Det påverkade inte bara tonen i myndighetens pressmeddelanden. Berättelserna om hur handläggare kände sig pressade att leverera avslag är ett svart kapitel i välfärdens historia. Det är vittnesmålen från människor som tvingats föra en hopplös kamp för sin rätt också.
Bakläxa för regeringen
Till Sveriges Radio säger Försäkringskassan att förändringen beror på att lagen förändrades förra året. Regeringen borde tolka det som en kollektiv bakläxa.
Om lagen behövde skrivas om för att sjuka skulle behandlas anständigt borde det förstås ha gjorts för länge sedan. Att sjukförsäkringen havererat visste alla redan när Stefan Löfven bildade sin första regering. Ändå tog det en och en halv mandatperiod innan något hände.
Just nu är sjukfrånvaron ett hot mot viktiga samhällsfunktioner. Men den måste bekämpas med vaccin, avstånd och handsprit, inte med indragen ersättning. Människor blir inte friska av att bli fattiga.
Det är självklart under pandemin. Det borde vara självklart efter pandemin.