70 000 smittade kan också hota samhället
Sverige behöver fortfarande folkvett
Den som skummar lokaltidningarnas rubriker från den senaste veckan får en ganska skrämmande bild av läget i landet. Från Jämtland rapporteras om kampen för att hålla skolorna öppna. I Trollhättan uppmanas föräldrar hålla barnen hemma från förskolan och i Sala är läget i hemtjänsten ansträngt.
Till och med rapporterna från landets börsföretag handlar om sjukfrånvaro.
Smittspridningen av omikronvarianten av coronaviruset slår alla rekord.
Samtidigt har antalet inlagda på landets sjukhus stabiliserats. Det akuta hotet handlar just nu mer om frånvarande personal än om en anstormning av svårt sjuka.
Nya regler
Folkhälsomyndighetens ändrade regler för isolering är ett försök att hantera situationen. Hushållskarantänen tas bort för den som fått sin tredje vaccindos.
Tiden man ska stanna hemma om någon i hushållet blir sjuk kortas. Anställda på särskilt samhällsviktiga jobb kan undantas från isolering. Dessutom ska de eftertraktade PCR-testerna prioriteras hårdare. De flesta av oss får nöja oss med ett självtest, eller helt enkelt konstatera att vi är sjuka och inte ska gå till jobbet.
Är vi på väg tillbaka till en normal situation? Är pandemin inte längre samhällsfarig, eller i alla fall inte längre lika samhällsfarlig?
Fortfarande farlig
Det är den, dessvärre. Det är visserligen sant att situationen på landets sjukhus ser ut att stabiliseras och att allt fler rapporter pekar på att omikron inte gör lika många riktigt allvarligt sjuka.
Så sent som idag berättade Sveriges Radio om en amerikansk studie där risken för dödsfall är 90 procent lägre med omikron än med delta.
Men sjuka blir människor ändå. Och sjuka varken kan eller ska jobba eller gå till skolan. Med nästan 70 000 smittade varje dygn under de kommande veckorna betyder det enorma påfrestningar på samhället.
Smittan kan öka
Beslutet att lätta på restriktionerna är ett försök att mildra effekterna, men problemet finns kvar. Det är dessutom en avvägning. De nya reglerna kommer antagligen att spä på smittspridningen, i alla fall en smula.
Vaccin är fortfarande det bästa verktyget för att begränsa sjukdomens följder. Men så gott vi kan måste vi också fortsätta att tillämpa det "folkvett" Stefan Löfven försökte mobilisera för två år sedan.
Håll avstånd, tvätta händerna och stanna hemma om du är sjuk. Och ta den tredje sprutan så fort du får. Pandemin är dessvärre långt ifrån över.