Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

När strömmen går är bankkortet värdelöst

Bristen på kontanter gör samhället sårbart

Uppdaterad 2021-11-06 | Publicerad 2020-10-22

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vid middagstid i onsdags gick strömmen på Södermalm i Stockholm.

I en dryg timme under rusningstid var Södermalm i Stockholm utan ström i går. Nästan 30 000 kunder påverkades av avbrottet. Den viktiga trafikleden Södra länken stängdes av, men för många blev strömavbrottet mer påtagligt än så. Plötsligt gick det inte att laga någon middag, än mindre att handla någon mat utan kontanter.

– Förvirringen när ICA bara tar kontanter efter strömavbrott. Vad är det?
Så twittrade TT-journalisten Owe Nilsson i går, och många kände nog igen sig. För många av oss var det länge sedan man hade ens några fysiska kronor på sig.
Sverige är det land med minst andel kontanter i världen. Digitaliseringen har gått snabbt, i dag är det snarare regel än undantag att mindre affärer och restauranger inte tar emot några sedlar eller kronor. Det är kort eller Swish som gäller. Utvecklingen har flera fördelar: det är enkelt och smidigt för kunden och minskar risken för rån och administrativt arbete för butiksägaren.
Men det gör också vårt samhälle mer sårbart.

Göran Greiders Instagram

Slutar kortläsarna att fungera så sitter du där. Det kanske är hållbart i en timme som var fallet i går, men tänk att strömavbrottet varar i ett par dagar, veckor eller månader. Den tanken har aktualiserats under pandemin: många har lagrat varor hemma i fall att man skulle bli sjuk.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) skriver i sin broschyr "Om krisen eller kriget kommer” att alla svenska hushåll bör ha både varor och pengar hemma som räcker i ungefär 72 timmar. Det handlar inte om att stoppa madrassen full, utan att ha en summa i mindre valörer. Men kontanter börjar bli så sällsynta att de knappt går att få tag i.
Tidigare i veckan postade skribenten och allkonstnären Göran Greider en bild på Instagram på en äldre man inne på ett bankkontor någonstans i Sverige. Mannen ville växla pengar, men fick förklarat för sig att banken inte längre tillhandahåller den tjänsten.
Situationen är närmast absurd, men så ser läget ut i Sverige i dag.

Cyberattack kan slå ut samhället

Unga människor vet knappt hur sedlar och kronor ser ut. Det är inte bara ett pedagogiskt problem för att lära ut pengars värde, utan också ett bekymmer ur säkerhets- och demokratisynpunkt. En cyberattack mot våra digitala betalsystem skulle snabbt kunna slå ut stora delar av samhället.

Många äldre och funktionshindrade har också svårt att hantera smarta mobiler och andra digitala verktyg som i dag i princip är ett måste för att klara sin vardag.
Riksdagen fattade förra året beslut om att kontanternas roll i framtiden ska utredas. Sedan dess har regeringen dragit frågan i långbänk. Men egentligen är lösningen enkel. I Norge och Danmark finns det redan en lag om att butiker är skyldiga att acceptera kontant betalning. Sverige borde införa en liknande.

Det kan ärligt talat inte vara särskilt svårt.