Kärnkraften varken hållbar eller pålitlig

”Argumenten för kärnkraft hade onekligen varit starkare om kärnkraftverken hade producerat ström.”

STÅR STILL Kärnkraften har problem – på många plan. På grund av säkerhetsproblem är ingen av Ringhals reaktorer i drift i nuläget. Bilden är ett montage.

I går gjorde Maud Olofsson troligen sin sista viktigare insats som minister. 

Hon skulle ta kärnkraftsindustrin i örat eftersom kärnkraften har problem och det är risk för elbrist i vinter.

Det verkar ha slutat med kramkalas.

– Jag litar på att det de lovar, det ska de hålla, sa hon efter mötet.

Bara fyra av tio svenska kärnkraftsreaktorer är just nu igång. Enligt IAEA, som övervakar världens kärnkraft, ­ligger Sverige dåligt till jämfört med andra länder.

I snitt ligger driften i de svenska reaktorerna på 68,2 procent. Det kan jämföras med de finska reaktorerna som ligger på 91,9 procent, näst bäst i världen.

Mycket kärnkraft – lite ström

Argumenten för kärnkraft hade onekligen varit starkare om kärnkraftverken hade producerat ström. Men eftersom de är avstängda så stor del av tiden blir ­resultatet den sämsta av två världar: mycket kärnkraft – lite ström.

Även om vattenmagasinen i Norrland är fyllda till bredden och elpriset på den så kallade spotmarknaden är lågt kan det alltså bli elbrist och chockhöjda elpriser i vinter.

Men Maud Olofsson litar på att kärnkraftsindustrin fixar detta, något hon förmodligen är ensam om i landet.

”Inget mer Fukushima”

Det grundläggande problemet är att Sverige är väldigt beroende av kärnkraft. Vårt energisystem är varken hållbart ur miljösynpunkt eller pålitligt.

Kärnkraftshaveriet i Fukushima i ­våras påminde om riskerna.

I Japan pågår protesterna fortfarande. Så sent som för en dryg vecka sedan samlades upp till 60 000 människor i Tokyo i en demonstration mot kärnkraft.

– Ingen mer kärnkraft. Inget mer Fukushima, ropade de.

Efter Fukushima beslutade Tyskland att avveckla sin kärnkraft till 2022.

I Sverige har den borgerliga regeringen i stället öppnat för utbyggnad av kärnkraften. I går avfärdade Vattenfalls vd Øystein Løseth den vägen i en intervju med Dagens Industri.

– Det kan bara byggas ny kärnkraft om det går att få lönsamhet. De förutsättningarna finns inte ännu som vi ser det, sa han.

När till och med Vattenfall anser att utbyggnad av kärnkraft är för dyr kan man tycka att regeringen borde lyssna och helhjärtat satsa på förnybar energi  och effektiviseringar i stället.

Fast i gamla lösningar

Men av någon anledning han man kört fast i gamla lösningar.

Maud Olofsson har nu haft fem år på sig att bygga ett hållbart och pålitligt energisystem. Det var ett område där Centerpartiet en gång i tiden hade stor trovärdighet.

Det blev fem år av mycket snack och lite verkstad.

Följ ämnen i artikeln