Rasa mot finansvärlden – inte bara kristallhealarna

Humanisterna kritiserar folk som tror på spöken – men inte tron på aktier

Rekordvärdering Mark Zuckerberg och hans kollegor kunde glädjas åt aktiernas värdering på 750 miljarder kronor när Facebook börsnoterades i förrgår. Det sanslöst höga priset måste motiveras. Bilden är ett montage.

I förrgår inleddes den hysteriska börsnoteringen av Facebook. 750 miljarder kronor värderas det sociala nätverket till. Och den huvtröjebeklädde vd:n Mark Zuckerberg kommer nu att behöva hitta på nya sätt att få ut pengar från de där små annonserna i högerspalten. Det sanslöst höga priset på aktien måste motiveras.

Nettovinsten för Facebook har nämligen gått ner tolv procent jämfört med första kvartalet i fjol. Vilket inte verkar spela någon roll för rekordvärderingen.

I begynnelsen fanns tron. Guld och aktier är värdefulla så länge vi tror på dem.

I de här kretsarna i Silicon Valley behöver vissa investerare inte ens ha hört talas om ett projekt innan de börjar ­kastar pengar efter det. Entreprenören Jakob Lodwick lyckades samla in två miljoner dollar bara på löftet att han eventuellt skulle ha en idé till ett företag inom en snar framtid. Och det kanske fungerar. Frågan är dock hur rationellt det är?

Vi inbillar oss ju trots allt att vi är den förnuftsstyrda delen av världen.

Ända sedan flygplanen kraschade in i tvillingtornen i New York har vi hört berättelsen om vår egen rationella västerländska civilisation om och om igen. ­Historien om en logiskt grundad världsbild som står i motsättning till ett vidskepligt, medeltida och (i många fall) muslimskt mörker. Ofta måste vi rädda muslimerna lika mycket mot deras ­religiösa illusioner som mot tyranniet.

Problemen i Mellanöstern kan bli problem med islam som religion inte med diktatur, apartheid och kvinnoförtryck.

Samma typ av motsättning – modernt förnuft mot primitiv folktro – målas upp på en mängd andra områden. Det verk­liga kriget i världen står mellan ratio­nalitet och vidskepelse säger den kände biologen och ateisten Jerry Coyne.

I Sverige rasar föreningen Humanisterna mot folk som tror på spöken, kommuner som upplåter lokaler åt änglaminglerskor och ­religiösa uttryck – främst hos minoriteter som judar och muslimer.

Vi verkar med andra ord leva i en ­förnuftstyrd västerländsk upplysning under ständigt hot från en ohelig allians av jihadister, homeopater och antro­posofer.

Egentligen är det hela väl ganska oskyldigt. Ateister har rätt till sin religion precis som alla andra och de har sina fanatiker precis som alla andra. Dock måste det onekligen vara spännande att till­höra en världsåskådning som samlar 2,3 procent av jordens befolkning och trots det vara så övertygad om att man själv har rätt att man likt många humanister tar som livsuppgift att försöka omvända de andra 97,7 procenten.

Det är onekligen ambitiöst.

Frågan är emellertid inte vem som har rätt eller fel. Huruvida faktum att Gud är för stor för att få plats i ditt huvud är ett bevis för att Gud inte finns. Frågan är hur verklig vår självbild som rationella och förnuftstyrda egentligen är.

När dessa motståndare till vidskep­else rasar så är det nästan alltid mot någon ­liten F-skattande kristallhelare. Men om det nu vore övertro, kvacksalveri och massillusioner man vill bekämpa – varför ger man sig då inte på finansbranschen?

Det vore något att bita i för alla för­kämpar av förnuftsbaserad livsåskådning.

Jag skulle vilja se nyateisterna ta itu med idén att det finns en magisk hand inneboende i marknaden som vet allt, ser allt och kan tillfredställa alla önsk­ningar. Och att de gjorde det med samma kraft som de ibland kan rasa mot religiösa ­minoriteter.

Det här är trots allt en religiös ­majoritet. En som dessutom råkar styra världen.

För vad är egentligen värst? Att ­konstruera en kristallamulett som ska skydda mot sjukdom som sedan visar sig inte fungera? Eller att konstruera en ­teori som ska visa att en viss typ av ­hedgefond aldrig kan gå i konkurs som sedan går i konkurs några månader efter att man själv har fått ekonomipriset till ­Alfred Nobels minne?

Vad vet jag. Men de senare killarna har onekligen kostat samhället mer resurser än all världens reiki-mästare och antroposofer.

Det gäller att behålla perspektivet. Den brittiske författaren Dan Hind har på­pekat att även om det finns problem med örtmedicin och homeopati som brukar kritiseras i förnuftets namn, så har WHO registrerat 8 985 fall av biverkningar från naturläkemedel mellan 1968 och 1997. Det kan jämföras med att University of Toronto räknar med att 106 000 amerikaner dör varje år av konventionella läkemedel.

Kanske är multinationella läkemedels­företag som manipulerar fakta för att öka försäljningen och hotar vetenskapsmän som kommer med obekväma ­sanningar ett större hot mot förnuftet än homeo­pater?

Det är trots allt svårt att överdosera på något som i huvudsak består av destillerat vatten.

Huvudkonflikten i världen står inte ­mellan rationalitet och vidskepelse. ­Bilden av en förnuftstyrd västerländsk ­civilisation i motsättning till allt det andra är farlig. Vi har vårt eget kvack­salveri och vår egna massillusioner.

De är dessutom uppbackade av betydligt mer pengar och fler stridsvagnar. Framförallt är upplysning och förnuft inte en statisk uppsättning idéer som ska för­svaras mot yttre fiender.

Det är ett förhållningssätt till världen som du ständigt måste definiera åt dig själv.

Följ ämnen i artikeln