Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Gustav Adolf

Inte så nya moderater

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-08-26

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Fredrik Reinfeldt inledde moderaternas stämma i Örebro med att hälsa välkomna till ”de nya moderaterna”. En anspelning på Tony Blairs förvandling av det brittiska labourpartiet, men framför allt en signal om att Reinfeldt vill markera att partiet slagit in på en ny kurs.

Efter valförlusten år 2002 fick Reinfeldt, för att använda hans ord, uppdraget att ”vända på alla stenar” i försöken att återupprätta partiet. Resultatet ska nu ombuden på stämman ta ställning till, och partiordföranden vill inte ha något bråk.

Trovärdighet ett måste

Gårdagens tal från moderatledaren låter sig sammanfattas i några få ord. Den som ifrågasätter den utstakade linjen kommer att hållas ansvarig om valet nästa år inte resulterar i en borgerlig regering.

Moderat politik ska enligt Reinfeldt inte byggas på svävande framtidsvisioner eller lojalitet mot systemen. I stället ska den enskilda människans upplevelser stå i centrum när förslagen arbetas fram. Politiken måste vara trovärdig.

Det kan låta som en kritik av socialdemokratin och vänstern i svensk politik, men träffar framför allt dem som under de senaste årtiondena sett marknadsliberalismen som den stora framtidsutopin. Inte minst i det moderata partiet.

Reinfeldt försvarade skattefinansierad välfärd som grunden för att utjämna livschanser mellan människor.

Stämman fick inte bli ett snabbköp för skattesänkningar. ”Varje skattekrona som används för att sänka fastighetsskatten är en skattekrona som inte används för satsningar i skolan eller för att skapa ett fungerande rättsväsende”. Det är svårt att tro att likheterna med Gustav Möllers klassiska ord är en tillfällighet.

”Ta inte strid om fel frågor”

Dessutom deklarerade Reinfeldt att moderaterna nu inte tänker gå till val på drastiska förändringar av arbetsrätten. Tvärtom berömde han arbetsmarknadens parter och förklarade att politiken bör hålla sig borta. Och till de partimedlemmar som bland annat motionerat om avskaffande av anställningsskyddet och urholkningar av konflikträtten sa han ”ta inte strid om fel frågor”.

En moderat linje

Moderatledarens uppläxning av de egna partikamraterna skulle kunna vara ett uttryck för en intensiv intern opposition. Så är det knappast. Med dagens opinionssiffror i ryggen kommer helgens stämma utan tvekan att bekräfta den kurs partiledningen stakat ut.

Kanske är det snarare så att Reinfeldt använder den interna opposition som trots allt finns för att ge intrycket att kursändringen är större än den egentligen är. Partiet driver fortfarande de största skattesänkningarna, vill gå längst när det gäller att urholka trygghetssystemen och kan tänka sig att ”modernisera” viktiga regler på arbetsmarknaden.

Tack vara de interna kritikerna framstår det ändå som en försiktig politik. En moderat linje.

IP