Folk blir inte friska av att vara fattiga

Sjukförsäkringen har havererat och sjuka människor kommer fortfarande inte tillbaka till arbetsmarknaden.

Trixare Socialförsäkringsministern vill inte dra några slutsatser av att hans reformer inte fungerar.

Ulf Kristersson, moderat socialförsäkringsminister, har ett uppdrag. Att berätta om hur bra det har blivit sedan den borgerliga regeringen förändrade sjukförsäkringen.

Ett av hans viktigaste verktyg har varit att siffertrixa eller bara missförstå vad som står i utvärderingar och rapporter.

Exempelvis påstod ministern för ett år sedan att forskare vid Karolinska institutet var på hans sida när han sa att den så kallade rehabliteringskedjan, med sina fasta tidpunkter för prövning av arbetsförmåga, fungerade finfint. Forskarna själva gick sedan ut och sa att Kristersson vantolkade dem.

Ungefär samtidigt höll Kristersson på att få en misstroendeomröstning väckt emot sig.  Två gånger krävde en riksdagsmajoritet att regeringen skulle slopa den regel som sa att sjukskrivnas arbetsförmåga ska prövas mot påhittade arbeten.

Kristersson vägrade, eftersom Anders Borg sagt att kostnaden skulle bli skyhög. Men när Kristersson, ställd inför hot om misstroendeförklaring, tillslut gav med sig hävdade han att ändringarna var så marginella att de inte ens skulle märkas.

I dag var ministern kallad till en utfrågning i riksdagens socialutskott för att svara på frågor om sitt senaste siffertrixande.

Tidigare i höstas avslöjade Ekot att bara en av tio utförsäkrade har ett jobb sex månader efter att de utförsäkrats. Bara två av hundra har fått ett arbete helt utan stöd från Arbetsförmedlingen.­

En tredjedel av de här människorna hade deltidsjobb när de utförsäkrades. Och i dag vet ingen – varken Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen – hur många av de här cirka 22 000 personerna som har ett jobb.

Men i Kristerssons statistik räknas alla som tidigare var sjukskrivna på deltid – men som nu kastats ut från sjukförsäkringen – som om de vore i arbete. Och med hänvisning till just dessa tveksamheter beskrev ministern den nya sjukförsäkringen som ”nödvändig” och ”riktig”  - ja till och med "framgångsrik" i en text på DN Debatt.

I dag var Kristersson inte riktigt lika jublande. Visst, förändringarna i sjukförsäkringarna är fortfarande lyckade. Men det är inte fakta, utan hans egen ståndpunkt.

– Vi ska akta oss för att dra slutsatser att myndigheter fixar med siffror, sa den pressade ministern och försvarade sig med att det är Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen som levererat statistiken.

Så här ligger det till: 60 procent av de som återvänder till sjukförsäkringen efter en arbetslivsintroduktion är för sjuka för att jobba.

Hittills har drygt 62 000 personer ­utförsäkrats från sjukförsäkringen. Inte för att de har blivit friska. Inte för att de mår bättre. Utan för att deras sjukdagar tagit slut.

I går berättade SCB att den fattigaste tiondelen i Sverige blivit fattigare sedan 2005. I dag rapporterar Svenska Dagbladet att allt fler familjer vänder sig till Stadsmissionen för att få hjälp med att köpa mat.

Det här hänger ihop.

I statistiken syns det tydligt, att sjukförsäkringen havererat och att sjuka människor fortfarande inte kommer tillbaka till arbetsmarknaden.

Det där vill Kristersson akta sig för, han vill inte dra några slutsatser.

Att erkänna att folk inte blir friska och arbetssamma om man gör dem fattiga skulle väl svida för mycket.

Följ ämnen i artikeln