En orakad man är LO-normen

Storbolagsdirektörerna tjänar 46 gånger mer än en vanlig industriarbetare.

Det konstaterar LO i sin årliga rapport om makteliten och klyftorna i samhället. Rapportens omslag anger tonen. En svensk arbetare är en orakad man med fyrkantig haka och stålgrå blick under hjälmen.

Att den stubbige mannen är norm i klassanalysen framgår också i LO-rapporten som hela tiden utgår från en svensk industriarbetarlön.

Vi får till exempel veta att ­generaldirektörerna har en ­genomsnittlig inkomst på drygt 19 industriarbetarlöner.

Hovet, kyrkan och diplomatin tjänar i snitt drygt tio industriarbetar­löner.

Mediecheferna plockar hem åtta gånger mer än industriarbetaren.

Nytt för i år är att LO även tagit med välfärds­företagen i sin rapport. Välfärdsdirektörerna presenteras som den nya makteliten och även de tjänar mer än en svensk industriarbetare, närmare bestämt nästan 13 gånger mer.

LO:s rapportörer har även jämfört välfärdsdirektörerna med dem som beställer deras välfärdstjänster i kommunerna och direktörerna tjänar tre gånger mer än kommunaltjänstemännen.

Själva budskapet i LO:s rapport är att eliten skor sig medan industriarbetaren får stå tillbaka. Det är den stubbige mannen

i hjälm som borde ha en större andel av löneutrymmet. Men, vänta nu... direktörer, tjänstemän, präster, Caremadirektörer och industriarbetare ... är det inte några som saknas i den stora jämförelsen?

Ja men visst ja.

Resten av kvinnligheten, alla de vårdbiträden, undersköterskor, barnskötare och skol­måltidsbiträden som tjänar långt under en industriarbetare. De finns inte med i jäm­förelsen. Inte ens i det nya avsnittet om välfärdsdirektörer får de vara med som jämförelsematerial.

När LO började med sina klass­analyser är det klart att mannen var arbetarnorm. Men det har gått sextio år sedan dess, även tiden verkar ha stått ­alldeles stilla i LO-borgen. En organisation som under de senaste åren lanserat jämställdhetspotter borde veta bättre.

Om kvinnorna plockas in i jämförelserna kommer dessutom klassklyftorna att öka och därmed blir LO:s analys bara starkare.

Följ ämnen i artikeln