Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Alla kan faktiskt inte jobba till 70

I december förra året enades partierna i pensionsgruppen - regeringen och allianspartierna - om pensionssystemets framtid. Överenskommelsen handlar om viktiga saker som ett bättre grundskydd för framtidens äldre och lite ordning bland fondbolagen i PPM-systemet.
Ändå är det planerna på höjd pensionsåldern som lär få störst konsekvenser.

Ny gräns vid 62 år

Redan om två år är det meningen att den lägsta åldern för att ta ut allmän pension ska höjas från 61 till 62 år. Tre år senare höjs den lägsta pensionsåldern ytterligare ett år. År 2026, slutligen, höjs den lägsta åldern för allmän pension till 64 år.
Samtidigt visar Pensionsmyndighetens siffror att vi kommer att tvingas arbeta allt längre för att få en rimlig ekonomi. Dagsnoteringen för den som just kommit in på arbetsmarknaden ligger åldern på drygt 70.
Debatten fick socialminister Annika Strandhäll att prompt deklarera att höjda avgifter inte kan rädda pensionerna.
– Då återstår att jobba längre, förklarade ministern bestämt.

Att ingen ska bli fattig

Så är det säkert när Strandhäll tittar på sina siffror. Men hur är det i verkligheten?
I tidningen Byggnadsarbetaren har drygt 1100 byggnadsarbetare mellan 55 och 66 år svarat på en enkät om sin hälsa och sina möjligheter att arbeta.
Resultatet borde få många politiker att fundera på den grundläggande idén bakom ett allmänt pensionssystem, att ingen ska tvingas till fattigdom den dag man inte längre orkar arbeta.
Att nio av tio byggnadsarbetare tycker att högre pensionsålder är dåligt är kanske inte hela världen. Pensionspolitik är ingen popularitetstävling. Att fler än åtta av tio berättar om värk är svårare att vifta bort.

Väcks varje natt av värken

De som svarat på Byggnadsarbetarens enkät vittnar om vita fingrar, om att varje natt väckas av värken och om återkommande operationer för att kroppen ska fungera. Många berättar att de äter värktabletter för att kunna jobba.
Av 100 svarande är det bara åtta som tror att kroppen håller längre än till 65 år. En tredjedel tror inte att de kommer att kunna arbeta längre än till 62 år.
Den verkligheten har den svenska pensionspolitiken ingen plats för.
I den här undersökningen är det byggnadsarbetare som berättat. Det finns ingen anledning att tro att svaren blivit mindre oroande om frågan ställt till undersköterskor, städare eller butikspersonal.
Då är det inte riktigt så enkelt som Annika Strandhäll vill göra det.

Alla kan inte arbeta till 70Alla kan inte arbeta till 70