Staten ska inte bestämma löner

Om precis en vecka öppnar Wanja Lundby-Wedin sin sista LO-­kongress. Hon kommer att tala om behovet av sammanhållning i LO-familjen, och arbetet har redan ­påbörjats.

På tidningen Arbetets webbsida skriver LO:s avtalssekreterare Per Bardh en ­debattartikel tillsammans med de avtalsansvariga i LO:s 14 förbund. De protesterar mot arbetsgivarnas inställning till ­vinterns avtalsförhandlingar, och ­speciellt mot Hotell- och restaurangarbetsgivarnas sätt att möta facket.

Artikeln är en ­signal om enighet, men författarna har också en poäng­ i sak. Gång på gång har ­vinterns för­handlingar gått i stå, och för­klaringen är till en del det statliga Medlingsinstitutets nya roll.

Medlingsinstitutet ska medla i tvister­, men det ska också verka för en fungerande lönebildning. Nu tolkas det så att ­industrins 2,6 procent måste överföras till alla andra avtal.

Resultatet har blivit att parterna – särskilt arbetsgivarna – ofta har satt sig med armarna i kors och väntat på medling. Precis så har Hotell- och ­restaurangarbetsgivarna gjort i förhandlingarna om lönerna för de anställda på ­landets krogar. Arbetsgivarna gav ­samtalen 31 minuter.

Det är ansvarslöst och ett hot mot den svenska modellen, men inte överraskande. Om två parter ska lösa sina problem utan medling måste medlingen ha ett pris, i vart fall i form av ­osäkerhet.

Medlingsinstitutets syn på löne­normen har tagit bort den osäkerheten.

Om fack och arbetsgivare i framtiden ska kunna ta ansvar för löner och arbets­villkor måste förutsättningarna förändras. Det kan ske om Medlingsinstitutet accepterar att dagens uppdrag måste ­tolkas vidare.

Men det kan också ske genom att uppdraget ändras. Lösningen är inte att skriva in nya politiska pekpinnar, utan tvärtom att renodla rollen som ­medlare.

I framtiden kanske statens medlare ska nöja sig med uppgiften att lösa ­konflikter, och överlåta ansvaret för en fungerande lönebildning på fack och arbetsgivare.

Följ ämnen i artikeln