Att fixa jobben är ingen tebjudning

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-30

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Knasbolleri och knäppskallar Tea Party-rörelsen har med sin blandning av högerpopulism, ekonomisk nyliberalism, knasbolleri och en hel del riktigt obehagliga knäppskallar fått republikanska väljare på fötter och fört fram kandidater som Christine O’Donnell.

  Valet i USA

”Jag är ingen häxa”. Så inleder den republikanska politikern Christine O’Donnell en tv-annons i kampanjen för att bli vald som senator för delstaten Delaware i USA.

Att O’Donnell behöver lägga pengar på att förklara att hon bokstavligt talat inte ägnar sig åt svart magi är, ehm, anmärkningsvärt. Att hon över huvud taget har en chans att bli vald till senaten är ett tecken på det skifte som inträffat i amerikansk politik sedan presidentvalet för två år sedan.

Valspurtar

O’Donnells kampanj är en av många hundra som nu spurtar mot mål inför valet på tisdag. En tredjedel av senaten och hela representanthuset ska bytas ut. Det brukar bli ett bakslag för presidenten i mellanvalen, men i år ser det extra dystert ut för Obama.

De amerikanska väljarna är besvikna. Visst har Obama gjort en hel del – sjukförsäkringsreformen, stimulanspaket och regleringar av finansmarknaden. Men trots majoritet i kongressen har han misslyckats med att genomföra stora delar av sitt politiska program. Guantanamo finns kvar, och han får kritik från vänster för att inte ha gjort upp med arvet efter Bush. Mittenväljarna hade hoppats på mer samarbete över partigränsen.

Besvikelse

Viktigast av allt är dock arbetslösheten. Den biter sig nu fast på närmre 10 procent, i verkligheten är det många fler än så som saknar jobb. Fattigdom och rädsla breder ut sig. Ingen ljusning är i sikte. Den amerikanska ekonomin bygger på att folk konsumerar. Nu kan de inte det.

Att Obama inte skulle kunna leva upp till väljarnas förväntningar var givet. Nu har besvikelsen, tillsammans med frustration över att ekonomin aldrig lyfter, gett näring åt den så kallade Tea Party-rörelsen.

Med sin blandning av högerpopulism, ekonomisk nyliberalism, knasbolleri och en hel del riktigt obehagliga knäppskallar har den fått republikanska väljare på fötter och fört fram kandidater som O’Donnell.

Knasbollarna vinner inte

De värsta knasbollarna kommer aldrig att nå senaten, det ser bistert ut för häxanklagade O’Donnell.

Men de amerikanska väljarna kommer av allt att döma att rösta fram en kongress som omöjliggör för Obama att genomföra sin politik. Det bådar illa för amerikansk ekonomi.

På lite längre sikt kan tepartyt dock vara det som räddar honom i nästa val. För ju fler republikaner som måste förklara att de inte besitter magiska krafter, desto bättre för Obama.

Och får han välja en motståndare i presidentvalet 2012 kan han nog inte tänka sig något bättre än tefestens okrönta drottning Sarah Palin.

KP