24-timmarssamhället hotar vår mentala hälsa

Jag måste väl inte läsa mejlen dygnet runt, eller?

Så ligger jag och resonerar med mig själv på det lilla studentrummet på folkhögskolan. Det vackra värmländska landskapet breder ut sig utanför fönstret men det är dömt att misslyckas att försöka koppla upp datorn.

I stället för att få ångest över att inte kunna bli nådd bestämde jag mig för att njuta friheten. Den onåbara kan för ett ögonblick vila i en sorts ansvarslöshet som nog är nyttig att ta till sig.

Nutidsmänniskan har svårt att släppa greppet. Med den nya tekniken har idealet att ständigt vara uppkopplad skapats. Vi läser mejlen dygnet runt, har datorn i knäet i soffan framför tv:n och sms:ar samtidigt på mobilen.

Alltid läsande, skrivande, kommunicerande. Alltför sällan vilande.

I det så kallade 24-timmarssamhället är tillgänglighet norm. Det har så klart många fördelar men risken är att livet levs utan dygnsrytm. Gränsen mellan arbete och fritid, mellan jobb och hem, är för länge sedan upphävd.

”Hela mönstret har ändrats. För 30 år sedan var allt strukturerat. Man visste när tv-programmen började och slutade, man visste när allt började och slutade.

I dag vet man aldrig när en påbörjad aktivitet börjar eller slutas. Det förstör hela vår rytm”, säger Gaby Badre, docent vid Sahlgrenska, till Dagens Industris helgbilaga.

Badre driver SDS-kliniken, en privat klinik för behandling av sömn- och dygnsrytmstörningar. Han är bekymrad över 24-timmarslivsstilen.

I takt med arbetslivets förändringar med slimmade organisationer och allt högre krav har också livspusslandet förändrats.

Många har svårt att hitta tid för avkoppling och återhämtning.

Enligt DI-artikeln har mer än två miljoner medborgare över 18 år i?dag problem med sömnen. Och vi vräker visst i oss sömnmedel i riklig mängd.

”När tonåringar remitteras från skolläkare för kroniska sömnproblem, då börjar det blir riktigt otäckt”, säger Lena Leissner, överläkare på neurokliniken vid Örebro universitetssjukhus. Hon har under sina 30 år i yrket sett sömnproblemen öka.

Utbrändheten hör helt klart samman med sömnbrist som i sin tur har sin grund i stress.

I DN:s jobbilaga läser jag om Niclas Rosberg som blivit vd för ett företag med 55 anställda i Linköping. Han förhandlade till sig familjeterapi som löneförmån.

Jag noterar att bland de saker som terapeuten lärt honom handskas med finns ”en mental på- och av-knapp”.

Det handlar om konsten att släppa jobbet när man kommit hem.

Egentligen handlar det väl om konsten att vara närvarande, inte hålla på att tänka på en massa annat utan vara där man är.

I den religiösa världen används meditationen, retreaten och bönen som ett sätt att få återhämtning och bli närvarande med hela sitt jag.

”Genom stillhet och förtröstan blir ni starka”, säger profeten Jesaja i Gamla testamentet. För Jesaja är just denna rytm mellan stillhet och styrka, mellan vila och handling, bön och arbete, livsviktig.

Tyvärr bryts den alltför ofta sönder i dagens samhälle.

Behovet av att återfå balansen i livet är större än någonsin.

Kanske dags för folkhälsokampanjen ”Våga vila”?

Följ ämnen i artikeln