Tomt prat stoppar inte arbetslösheten

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-28

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

28 APRIL 2010. Arbetslösheten

Fel åtgärder Ungdomar utan utbildning drabbas av regeringens felriktade arbetsmarknadsåtgärder. Det är dags för Littorin att sluta lägga skulden på de arbetslösa och komma med något bättre än sänkt a-kassa. OBS! Klicka på bilden för större format!

Trots allt fler ekonomiska vårtecken biter sig arbetslösheten fast. I den ekonomiska rapport LO-ekonomerna i går presenterade räknar de med att årets siffror på över 9 procent kommer att bestå också nästa år.

Det är lägre än de värsta prognoserna från för ett år sedan, men fortfarande svindlade siffror. Arbetsförmedlingen gör sitt bästa för att upprätthålla en optimistisk ton i sina pressmeddelanden. ”Nedgången på arbetsmarknaden har planat ut”, skrev förmedlingen till exempel i måndags innan arbetslösheten summerades till 9,3 procent.

Enligt LO-ekonomerna är risken stor att massarbetslösheten långsiktigt kommer att slå ut människor från arbetsmarknaden. Det gäller inte minst ungdomar. Precis det hände efter 1990-talets kris.

Felriktad politik

När arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin i förra veckan presenterade ett slags bokslut över åren i regeringskansliet pekade han på samma problem som LO-ekonomerna. För personer med kort utbildning, dåliga språkkunskaper eller funktionshinder har krisen gjort arbetsmarknaden än mer avlägsen.

Littorins problem är att regeringens politik inte gör vägen till arbetslivet lättare för just dessa grupper. Att a-kassan sänks och sjukförsäkringen dras in kan möjligen få den som har goda förutsättningar att anstränga sig, men det hjälper knappast den som ratas av arbetsgivarna.

Och en energisk coach kan kanske underlätta för den som har rätt bakgrund, men det lär inte lösa långtidsarbetslöshetens problem.

Ungdomar, ofta utan komplett utbildning, tillhör de som drabbas hårdast.

Fempunktsprogram

Oppositionen har presenterat ett fempunktsprogram med bland annat en snabbare handläggning, möjligheter för unga att komplettera oavslutade gymnasiestudier och nya arbetsmarknadsutbildningar.

Arbetsmarknadsministern väljer – som så ofta tidigare – att lägga skulden på de arbetslösa.

”Man får nog anstränga sig lite för att få försörjningsstöd”, sa Littorin i går och uppmanade arbetslösa ungdomar att sluta spela tv-spel.

Samtidigt har vuxenutbildning och långsiktiga arbetsmarknadsåtgärder fått ge plats för coachning och ”garantier”. Verkligheten bakom jobbcoacherna beskrev Aftonbladet i höstas, och av de 50 000 som i februari fanns registreradei ”jobbgarantin för unga” fick bara en liten del verklig utbildning eller praktik.

Frågan är vad ministerns stränga råd är värt när de arbetsmarknadspolitiska åtgärder som erbjuds håller usel kvalitet?

Det är dags att också arbetsmarknadsministern ”anstränger sig lite”.

IP