Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Kvinnorna bildar sköldar i Belarus

Backar inte – trots regimens brutala våld

Följ ämnen
Ryssland
Demonstrant protesterar mot president Lukasjenko utanför EU-parlamentet i Bryssel den 15 september.

Definiera mod.
Svaret skulle kunna komma i bilder. Av regimkritikern Aleksej Navalnyj, som efter giftattacken med ryska signaturgiftet novitjok, nu vaknat ur koman och säger från sjuksängen att han vill återvända till Ryssland. Kort efter beskedet att han åter kan andas på egen hand, vill oppositionspolitikern fortsätta ta politisk strid mot Putin, med fara för sitt liv.
Bilden skulle också kunna visa demonstranterna i Belarus. Med fasansfullt, brutalt våld har president Aleksandr Lukasjenko försökt knäcka deltagarna i massdemonstrationerna.

Tusentals har fängslats och minst två avlidit. Gripna har misshandlats, staplats på hög, förvaras under skräckförhållanden utan mat och vatten, kvinnorna har utsatts för övergrepp och hotats med gruppvåldtäkt.

”Kan inte deportera folket”

Oppositionspolitiker har kidnappats och tvingats ut ur landet. Nyhetsmedier har utsatts för hot. Journalister, däribland svenska fotografen Paul Hansen, har gripits av polis när de försökt utföra sitt arbete. Hundratusentalet demonstranter har fortsatt att gå ut på gatorna och kräva Lukasjenkos avgång. Omfattande strejker har genomförts. Gnistan tändes när Lukasjenko utropade sig som valets vinnare, i det minst sagt ifrågasatta presidentvalet den 9:e augusti.

Kvinnorna har tagit en särskild roll i protesterna i Belarus. Ett tag tvekade poliserna att använda våld mot dem, så kvinnorna gick in i de främsta leden och skyddade de demonstrerande männen. Nu drar sig inte längre poliserna för att slå ner hårt och brutalt även mot kvinnor.

En av ledargestalterna i protesterna, Olga Kovalkova, fängslades och tvångsdeporterades. I veckan var hon på plats i Stockholm för att bland annat träffa utrikesminister Ann Linde.
”De europeiska länderna måste fördöma det våld som utövas mot fredliga demonstranter och de politiska fångarna måste släppas. Det är inte normalt att hålla politiska fångar i ett land mitt i Europa”, sa Kovalkova till SVT.
"De kan inte deportera folket – det finns inget annat folk."
Samtidigt fick Sverige en pinsam biroll i situationen i Belarus.

Censurerat internet

Sandvine, ett delvis Sverigebaserat it-företag, bekräftade att de sålt teknik som hjälpt Belarus att censurera internet, rapporterade Dagens Nyheter. Med tekniken från Sandvine kunde Belarus blockera webbplatser som regimen inte ville att invånarna skulle nå. Ett skräckgrepp á la Kina, och Sandvine skyndade sig att meddela att de inte längre skulle sälja produkter i Belarus. Sverige har en del att kompensera för.
Och protesterna böljar vidare.

"Om Belarus faller står Ryssland på tur", sa Lukasjenko nyligen till ryska medier, i vad som förmodligen var avsett som en varning, men för många andra lät som ett hoppfullt löfte.
Definiera mod.
Det kan vara att våga hoppas på, och riskera så mycket för, förändring.