Löfven behöver inte vara orolig
”Det är uppenbart att Sverige behöver ett modernt system för korttidsarbete”
Ibland är verkligheten ironisk, som i går.
På biografen Skandia i Stockholm kunde Anders Borg belåtet deklarera för landets näringslivselit att han tänker utreda en svensk modell för det som på tyskinspirerad svenska kallas korttidsarbete, ett slags permitteringssystem.
I salen hade Socialdemokraternas nya ledare, Stefan Löfven, diskret slunkit in.
Under vintern 2008 och 2009 registrerade arbetsförmedlingen mellan tio- och tjugotusen varsel, varje månad. De flesta från industrin.
Ändå handlade krisen inte om att svenska företag hade svårt att konkurrera. Det var inte brist på bra produkter eller för höga priser. Bankväsendet bröt samman, och utan lån kan ingen köpa generatorer, lastbilar eller pappersmassa.
I runda tal försvann 100 000 jobb de där månaderna. Utan krisavtalet hade det varit ännu fler.
I till exempel Tyskland fanns system för att överbrygga krisen.
Anställda fick behålla jobbet, staten slapp massarbetslöshet och företaget kunde fortfarande producera.
Det är uppenbart att Sverige behöver ett modernt system för korttidsarbete. Men det är inte enkelt.
Systemet får inte hindra modernisering. Det får inte bli ett sätt att sänka lönerna och det ska helst höja kompetensen.
Tänker utreda frågan
Förutsättningen är en trepartsöverenskommelse mellan arbetsgivare, fack och staten. De senaste åren har inte minst representanter för industrin arbetat hårt för att få till stånd en sådan uppgörelse. Och ingen har arbetat hårdare än Stefan Löfven.
Det arbetet har nu resulterat i en rapport där fack och arbetsgivare tillsammans föreslår ett system.
Det måste ha varit med blandade känslor Löfven i går kunde höra Anders Borg berätta att han tänker utreda frågan. Positivt naturligtvis, eftersom det är en sak Löfven i sin roll som facklig företrädare varit med och drivit fram. Men kanske kände han ett stänk av oro.
Kommer inte förändra bilden
Förslaget gav Anders Borg en chans att förändra bilden av en minister som varken förstår eller bryr sig om näringslivets behov. Löfven hade kunnat förlora ett av sina bästa argument för att byta ut Borg, och Reinfeldt.
Socialdemokraterna behöver dock knappast vara oroliga. I bästa fall leder den utredning som tillsätts i dag till att Sverige står bättre rustat nästa gång vi drabbas av en kris.
Men i längden kommer den inte att förändra bilden av regeringens ointresse för industrins praktiska villkor. I Anders Borgs värld är näringslivet fortfarande bara ett redskap för att hålla priserna nere och hyfsa arbetslöshetsstatistiken.
Det gjorde han också alldeles klart i går.