Våga bråka med våra könsroller

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-01

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jämställdhet är ingen kvinnofråga. Männen är en lika stor del av problemet – och lösningen – som någonsin kvinnorna.

TCO:s förslag om subventionerad hushållshjälp för småbarnsföräldrar ökar inte jämställdheten. Ett bättre förslag är att göra föräldraförsäkringen individuell.

1 september 2008. Kvinnor dubbelarbetar. Först sköter de jobbet. Sedan sköter de hemmet och barnen. Det går ut över kvinnors karriärer. De förväntas jobba mindre. Får lägre lön, färre chefsposter och sämre pensioner.

Det är de flesta överens om. Men vad ska vi göra åt det? Här börjar det brännas. Verklig jämställdhet, att kvinnor och män delade lika på ansvaret för hemmet och försörjningen, skulle kräva en omförhandling av genuskontraktet. Människor skulle behöva göra upp med de trygga men unkna könsroller som säger att han sköter samhället och hon sköter familjen, ”för så har det alltid varit”.

TCO försöker fixa jämställdhetsbiffen utan att bråka med könsrollerna. Låt yrkesarbetande föräldrar med små barn få några timmars hushållshjälp för 150 kronor i veckan, föreslår utredaren Ulrika Hagström och presschefen Kerstin Olsson i Dagens Nyheter. Samhället skulle subventionera dessa hushållstjänster med 80–90 procent av kostnaden.

TCO ursäktar ojämställdheten

TCO lyckas med konststycket att beskriva hur kvinnorna drabbas av dubbelarbete utan att definiera männens beteende som en del av problemet. Snarare ursäktar TCO ojämställdheten. De refererar forskning som visat att ”enskilda par legitimerar sitt traditionella beteende med att hänvisa till personlig lämplighet och intresse och behovet av kompromisser”.

”Detta är inget att moralisera över”, skriver TCO. Nähä. Men kanske något att förändra?

TCO:s förslag innebär att vissa kvinnor ska städa hemma hos andra kvinnor. Inte att männen ska städa mer hemma hos sig själva. Ska kvinnorna som utför hushållstjänster anlita andra kvinnor som städar hemma hos dem?

Att försöka skapa jämställdhet med hjälp av subventionerade hushållstjänster saknar både köns- och klassperspektiv.

Rätt till båda föräldrarna

Lyssna på Ylva Johansson och Stefan Löfvén i?stället. De leder socialdemokraternas välfärdsrådslag och vill individualisera föräldraförsäkringen. Som ett första steg ska föräldraledigheten delas i tre delar. En del reserverad för pappan, en del reserverad för mamman och en del som de gemensamt får göra upp om.

”Barn har rätt till tid med båda sina föräldrar”, säger Löfvén till Svenska Dagbladet.

”Med ett sådant här förslag kommer vi att förändra maktbalansen hemma vid köksborden i en mer jämställd riktning”, fortsätter Johansson.

En individualiserad föräldraförsäkring poängterar det gemensamma ansvaret för barnen och förändrar fördelningen av hushållsarbetet. Forskning visar att familjers rutiner sätts när barnen är små. Om föräldrarna inte delar på ansvaret för hemmet och barnen då, kommer de inte att göra det senare heller.

Jämställdhet är ingen kvinnofråga. Jämställdhet är en maktfråga. Männen är en lika stor del av problemet – och lösningen – som någonsin kvinnorna. Den som inte erkänner det låser fast oss i könsroller som stärker könsorättvisorna.

ÅP