Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Gustav Adolf

Tid att avslöja Mauds bluff

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-09

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Alliansens satsning på förnybar energi ligger bara knappt över EU:s minimikrav

9 februari 2009. Hon säger det i nästan varenda mening:

–?Vi satsar så mycket på den förnybara.

–?Det är så mycket förnybart...

Men det spelar ingen roll hur många gånger Maud Olofsson upprepar ordet ”förnybar”. ­Alliansens satsning på förnybar energi ligger ­ändå ­bara knappt över EU:s minimi­krav.

Talar om ambitiös satsning

Det är dags att avslöja Centerledarens förnybara bluff. Hon talar om den ambitiösa satsningen på 50 procent förnybar energi till år 2020. I själva verket ligger EU:s minimikrav på 49 procent förnybart till år 2020.

Maud Olofssons stora försvar för att hon gick med på fortsatt kärnkraft handlar alltså om en extra procentenhet förnybar energi.

Detta trots att Sverige har goda förutsättningar att få ut förnybar el från kraft­värme, vindkraft och effektivisering. Nu riskerar de satsningarna att stanna upp trots att de skulle kunna ge effekt ­utan fördröjningar. Ny kärnkraft tar minst 15 år att bygga upp. Ny vindkraft kan börja snurra inom ett år och om vi vill säkra miljövänlig el till svensk industri är det väl nu som gäller. Inte om 15 år.

Avfallsfrågan inte löst

Oavsett hur lång tid den tar att bygga så kommer kärnkraften att förbli miljöfarlig. Avfallsfrågan är inte löst, det finns fortfarande ingen helt ­säker metod för slutförvaring av avfallet. Nytt uran måste brytas och då får vi åter ta diskussionen om vi ska tillåta uranbrytning i Sverige ­eller om vi ska fortsätta att ­låta andra länder göra det smutsiga­ arbetet åt oss.

Och vad händer om uranet sinar eller blir för dyrt i framtiden? Kan det bli så att vi tvingas upparbeta det ­använda bränslet med allt vad det medför i form av transporter av till exempel plutonium?

Men nej, det är säkert inte det Maud Olofsson tänker på när hon upprepar sitt mantra om ”det förnybara”.

EF

Följ ämnen i artikeln