Två miljarder skäl att gilla Live Earth

I hällregnet står jag

på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm och tittar på en fantastisk fotoutställning: Spirit of the wild.

Världsfotografen Steve Blooms bilder på de vilda djuren är oemotståndliga. Det går inte att rusa förbi, trots att regnet ­inte är nådigt denna julidag som påstås vara sommar.

Blooms fotoböcker har översatts till ­arton språk. Den mest kända, ”Un­tamed”, betecknades av tidskriften Out­door ­Photography Magazine som ”det hittills bästa argumentet för att ­skydda jorden”.

De suggestiva bilderna på elefanter, isbjörnar, apor, tigrar och hajar skapar en känsla av samhörighet med allt levande. Av det följer ansvar. Vem är jag att förstöra detta underbara stora som är moder jord med dess natur och alla djur?

Just vetskapen om att

allt hör ihop är nog det viktigaste som en sund miljöopinion kan förmedla. Vi i den rika delen av världen kan inte leva våra liv utan att det påverkar alla andra människor, djur och natur. Och det spelar roll hur människor i andra delar av världen mår för det påverkar vår egen hälsas framtid.

Därför gillade jag idén med ­Live Earth-galan i helgen. När två miljarder människor kan ta del av artisters och musikers budskap om att kämpa för en långsiktigt hållbar utveckling ­betyder det faktiskt något.

Live Earth är modern opinionsbildning på global nivå, som ­ledarsidan skrev i lördags.

Denna gröna globala opinionsbildning behövs mer än ­någonsin i dag.

Över 21 000 djurarter i världen är hotade. Halva jordens befolkning lever på under två dollar om dagen. Nästan 20 procent av världens korallrev har försvunnit. Över en miljard människor saknar rent vatten och varje år dör 12 miljoner människor på grund av förorenat vatten.

Varje år!

Och klimatet blir konstigare och konstigare. Självklart kan vi inte dra slutsatser efter ett taskigt sommar­väder i år, men det extrema ­väder vi upplevt på senare år

i Europa och i vårt eget land kommer att bli vardag i framtiden om vi inte stoppar växthuseffekten.

Norra Europa har nu

mellan­ 10 och 40 procent mer nederbörd och södra Europa har upp till 20 procent torrare klimat jämfört med år 1900, enligt European ­Environment Agency.

Minns värmeböljan i Europa sommaren 2003. Den skördade 30?000 liv. Sådana värme­böljor kommer att bli allt vanligare, spår klimatexperterna.

När jag var barn visste vi inte vad algblomning var. Numera hör den förfärliga geggan till varje sommars plåga. Det beror på ­alla utsläpp i havet men också på den ökande temperaturen.

FN:s klimatpanel, där tusentals av världens yppersta klimatforskare bidrar, har i rapport ­efter rapport visat på det allvarliga läget. Det finns ingen återvändo: vi måste minska koldioxid- och svavelutsläppen drastiskt.

Med Live Earth-galor och fotoutställningar likt den på ­Raoul Wallenbergs torg väcks vårt ­engagemang och förhoppningsvis vår vilja att hjälpa till. Vi måste kombinera vårt eget ansvar för att förändra vår livsstil med politiska beslut.

Miljöopinionen är hoppfull, för den talar mot de senaste ­decenniernas mantra som hyllat kortsiktigheten, själviskheten och marknadifieringen av tillvaron.

Om vi ska rädda vår planet

måste vi låta oss ledas av tre andra ledstjärnor: långsiktigheten, solidariteten och demokratiseringen.

Lejonhonan slickar fridfullt sina ungar på ett av Blooms fotografier.

Hon manar oss till respekt för

livet.

Följ ämnen i artikeln