Nu måste FN lyssna på Malala Yousafzai

Fyller 16 i dag Malala Yousafzai blev skjuten i huvudet av talibaner när hon var på väg till skolan, ett halvår senare var hon tillbaka i skolbänken. I dag talar Malala i FN om att varenda unge på planeten ska ha rätt att gå i skolan.

Den 16-åriga pakistanskan ­Malala Yousafzai bloggade om skolan på BBC:s urduspråkiga sajt.

Om hur talibanerna hade förbjudit henne och andra flickor att gå i skolan. Hur de religiösa extremisterna förstörde landet med sitt fundamentalistiska kvinnohat. Om hur hon vägrade acceptera att flickors rätt till utbildning kränktes av konservativa män.

Frispråkigheten och tydligheten ­gjorde henne beundrad och prisad. Men också hatad och fruktad.

Satsar på unga flickor

I början av oktober i fjol stoppades ­hennes skolbuss i staden Mingora av ­beväpnade talibaner. Malala blev skjuten i huvudet, en annan flicka dog i attacken och flera skadades.

Men Malala överlevde och i mars i år var hon tillbaka i skolbänken. Nu på ­Edgbaston High School i brittiska ­Birmingham, men ändå. De mäktiga ­männen kunde inte kuva henne.

Attackerna mot Malala och andra flickor som går i skolan har fått de pakistanska politikerna att lova folket ett gratis och obligatoriskt utbildningssystem.

Man har lovat särskilda satsningar för att lyfta unga flickor och i det senaste ­valet gick i princip samtliga partier fram med löften om en förbättrad skola.

Störst problem i Pakistan

Enligt FN nekas 57 miljoner barn runt om i världen utbildning. 15 miljoner av dem är barnarbetare och 32 miljoner av dem är flickor som diskrimineras på grund av sitt kön.

Pakistan utmärker sig som ett av de ­länder med störst utbildningsproblem, skriver Unesco i rapporten ”Utbildning för alla”.

Av de runt fem miljoner pakistanska barn som inte går i skolan är tre miljoner flickor. Och två tredjedelar av flickorna i ­åldern 7–16 år och som lever i fattigdom har aldrig gått i skolan.

Samtidigt rapporterar Unesco att världens sammanlagda biståndssatsningar på skolan minskat för första gången sedan 2002. Det har lett till neddragningar och försämringar i världens fattigaste länder.

I dag fyller Malala Yousafzai 16 år och hon kommer att fira dagen genom att ­tala i FN. Med sig har hon ett program för att varenda unge på planeten ska få möjlighet att gå i skolan, något som världssamfundet lovat ska ske innan 2015.

Det handlar om mer och riktade ­biståndspengar till skolan, satsningar på lärare och garantier för att fler flickor ska få gå i skolan.

Mänsklig rättighet

Det är djärva krav, men enligt en uträkning som aktivistgruppen Avaaz gjort så skulle det kosta världen ungefär lika mycket som att bygga två nya kärnkraftverk. 

Rätten att få gå i skola är en mänsklig rättighet. I FN:s barnkonvention kräver man att ­varje barn ska ha rätt till utbildning. I FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna slår man fast att var och en har rätt till utbildning.

I dag kräver en 16-åring att den rättigheten ska respekteras.

Världens ledare bör lyssna på det.

Följ ämnen i artikeln