Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Statens stöd ska inte dumpa svenska löner

Skattepengar kan användas bättre än idag

I slutet av förra året hade 104 000 svenskar ett jobb som samhället subventionerar. Det kostar stora pengar, en halv procent av BNP. Men de är på många sätt väl använda. Olika sorteras anställningar kan vara ett effektivt sätt att öppna dörren till arbetsmarknaden för den som till exempel är långtidsarbetslös. Och det är det många som är i Sverige.

Arbetslösheten sjunker och efterfrågan på arbetskraft stiger. Det visar de senaste siffrorna från Arbetsförmedlingen. Men bland de som finns inskrivna hos myndigheten har 174 000 varit arbetslösa i mer än ett år.

Aktiva insatser behövs

Självklart behövs aktiva insatser och lika självklart är subventionerade anställningar ett av verktygen för att människor ska hitta en väg till de jobb som finns.

Men allt har en baksida. I en ny studie från LO konstaterar man att reglerna för anställningsstödet skapar problem. Huvuddelen av de drygt 100 000 subventionerade jobben finns i branscher där lönerna redan är låga. Enligt rapporten är lönerna dessutom ännu lägre för anställda som har bidrag.

Egentligen borde ingen bli överraskad. Historier om arbetsgivare i framför allt servicebranscher som i väljer bord anställda som inte får bidrag har funnits länge. Berättelser om företag som slås ut av konkurrenter som överutnyttjar systemet också.

Regler kan ändras

Det skulle inte behöva vara på det här sättet. Rapporten från LO pekar på flera regeländringar som skulle göra arbetsmarknadspolitiken effektivare och våra skattepengar bättre använda.

Det första är så uppenbart att det nästan känns fånigt att påpeka det. Arbetsförmedlingen behöver ha resurser för att kunna använda de pengar man redan får i statens budget. Dessutom skulle man behöva arbetsro.

Så har det nämligen inte varit de senaste åren. Trots stor långtidsarbetslöshet tvingas förmedlingen lämna tillbaka pengar. Och orsakerna är brist på handläggare, krångliga detaljregler och naturligtvis osäkerheten om den privatisering som Centerpartiet försökt driva fram.

Höj lönetaket

Men det finns också annat som behöver förändras. Dagens lönetak på 20 000 kronor i månaden för subventionerade jobb behöver höjas. LO-rapporten visar att det pressar ner lönerna och ökar uppdelningen på arbetsmarknaden.

Dessutom vill LO bland annat att de fackförbund som berörs ska få mer att säga till om. Vill vi ha ordning och reda är det den enda vägen.

– Det är orimligt att statens resurser bidrar till löne- och villkorsdumpning, säger LO:s vice ordförande Therese Guovelin.

Det är inte så svårt att hålla med.