Bra att alla barn får rätt till skola

I går, på självaste FN-dagen, presenterade regeringen och Miljöpartiet ytterligare en del i sin migrationspolitiska uppgörelse. Från och med höstterminen 2013 får barn till föräldrar som vistas i landet utan papper gå i skolan.

På gårdagens presskonferens kunde man ana lättnaden hos Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm.

Under den senaste tiden har ju media uppmärksammat en rad fall som blottlägger revorna i den flykting- och migrationspolitik som partiet gjort upp med regeringen om:

Demenssjuka, 91-åriga Ganna ­Chyzevska. 15-åriga Ali på barnpsyk

i Malmö. Tvååriga Haddile. De fortsatta tvångsutvisningarna till terrorns Irak. Människohandel och brutalt utnyttjande i våra bärskogar.

Det är inte lätt att upprätthålla en ­flyktingvänlig profil samtidigt som man är medansvarig till sådan politik.

Och visst är uppgörelsen om skola för papperslösa en framgång för Miljö­partiet. Men det är inte partiet som ska ha ett grattis. Det är Sverige.

Rätten att få gå i skola är en mänsklig rättighet. I FN:s barnkonvention kräver man att varje barn ska ha rätt till utbildning. I FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna slår man fast att var och en har rätt till utbildning.

Den rättigheten börjar nu respekteras i Sverige, när barn till papperslösa får gå i förskola, grundskola och gymnasieskola.

Att det tagit så lång tid att komma hit är en pinsamhet, både för nuvarande och ­tidigare regeringar. Frågan har utretts och diskuterats i en mindre evighet. ­Moderaterna har dragit benen efter sig, pratat om ”fel signaler” och obstruerat, trots att det rör sig om kanske 2 500  barn.

Jämför med förändringarna i a-­kassan som påverkade miljontals ­människor. De utreddes och klubbades ­igenom på tre månader.

I går fick vi beskedet att mänskliga rättigheter väger tyngre än moderat signalpolitik. Så kan man också fira en FN-dag.

Följ ämnen i artikeln