FRA kan fånga upp ditt samtal med psykologen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-10

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kommer ni ihåg FRA-lagen?

Det var den lagen som kom just före Ipred-lagen.

I år har regeringen verkligen intresserat sig för medborgarnas privata kommunikation.

I juni presenterades FRA-lagen som ger Försvarets radioanstalt rätt att fiska upp vår elektroniska trafik för att granska den. Den ska inte blandas ihop med Ipred-lagen som kom nu på hösten och som ger skivbolagen rätt att granska vår elektroniska fildelning.

Svenska folket hukar framför den dator de en gång litade på. Vad händer nu, om de skickar i väg ett mejl eller lyssnar på en låt? Ja, exakt vem som faktiskt får rätt att granska vår datortrafik får vi veta först när riksdagen tagit beslut om de två lagarna. Ipred beslutas först, i januari-februari. Den nya omarbetade FRA-lagen beräknas komma något senare i vår.

Räkna med att debatten fortsätter. Hittills har vi i medierna mest beskrivit den som en generationsdebatt, de ansvarsfullt vuxna mot de bloggande unga.

Men rätten till integritet berör självklart alla generationer och alla grupper i samhället.

I går ordnade Tidningsutgivarna en diskussion som gav FRA-debatten ännu en dimension. Den handlade om tystnadsplikten. Den som gör att den misstänkte vågar berättar för sin advokat. Som gör att plågad kvinna berättar för doktorn. Låt oss ta några exempel:

Kognitiv terapi via datorn är en ny och effektiv behandlingsmetod. Lider du av dålig självkänsla kan du gå in på nätet. Du får självstärkande uppgifter och du kan mejla in personliga frågor till en psykolog. Trots tystnadsplikten kommer allt att scannas av FRA:s sökdatorer.

Tystnadsplikten gäller också när en människa biktar sig för prästen. Det är inte ens en konstruerad situation, mycken själavård sker över telefon i dag, som ett samtal från en ångestfull människa i natten. Bikten och bönen blir för många ett samtal med Gud. Vilken rätt har Försvarets radioanstalt att lägga sig i det?

Tystnadsplikten gäller också för oss journalister när vi skyddar våra källor. Den som till exempel vill avslöja maktmissbruk, har rätt att lämna ut bevisen till sin tidning utan att bli avslöjad. Meddelarfriheten och skyddet av den som berättar finns inskrivet i grundlagen. Enligt lagen får offentliga makthavare inte ens försöka ta reda på vem som skvallrat. Nu får statens radioanstalt scanna alla mejl som kommer till en tidning.

Tänk er en präktig skandal inom försvaret, kanske på Försvarsdepartementet. Hur kommer FRA:s personal att reagera om de fiskar upp det mejl som avslöjar den skandalen? Sannolikt kommer de att följa lagen och förstöra meddelandet? …?eller?

Det räcker med blotta misstanken och tystnadsplikten är hotad.

Följ ämnen i artikeln