Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Kalkugnsdomen är viktig för alla

Gustaf Seppelin Solli överlevde med svåra brännskador efter ha fått frätande kalk över sig. Nu döms arbetsgivaren.

Efter fem års väntan har den tragiska kalkugnsolyckan i Luleå äntligen fått ett slags avslut. Luleå tingsrätt gick på onsdagen på åklagarens linje och dömde finska Nordkalk och den dåvarande platschefen för grovt arbetsmiljöbrott.

Allt annat hade varit orimligt.
Det har hunnit gå 64 månader sedan den uppmärksammade arbetsplatsolyckan i Luleå där en person omkom och fem skadades.
– Avslut och avslut. Jag kommer alltid bära med mig det här på något sätt, har Gustaf Seppelin Solli sagt om den utdragna rättsprocessen i tidningen Dagens Arbete.

Han och kollegan Johan Löfroth, 23, var de som brännskadades värst i olyckan. Gustaf Seppelin Solli överlevde med 55-procentiga brännskador, medan Johan Löfroth avled efter sju veckor på sjukhus.

Frätande kalkånga

Det var i november 2011 som två underentreprenörer fick i uppdrag att rengöra en stor kalkugn inne på SSAB:s område i Luleå. Ugnen hade inte hunnit svalna och reaktionen med vattnet ledde till en explosionsartad reaktion.
Frätande kalk strömmade ut och rummet fylldes med 200 gradig vit ånga. Johan Löfroth och Gustaf Seppelin Solli, då 19 år, stod närmast ugnen.

En kollega beskrev senare att han trodde han fått gummihandskar i händerna när han försökte lyfta Gustaf därifrån, men det var huden från Gustafs händer som följt med.

Utdragen rättsprocess

Den rättsliga processen har dragit ut på tiden och väntan har varit särskilt svår för offren. Historien är också ett typexempel på hur det nya arbetslivet med upphandlingar och entreprenadtjänster kan ställa till det när olyckan väl är framme.
Men Luleå tingsrätt slår nu fast att Nordkalk hade arbetsmiljöansvaret för de skadade arbetarna som de hyrt in via bemanningsföretag när olyckan inträffade.

Domen säger vidare att arbetsledaren på Nordkalk inte hade gjort någon riskanalys innan rengörningsarbetet av kalkugnen. Priset för det betalades av fem unga killar som saknade såväl utbildning som utrustning för att utföra uppgiften den där kvällen för sex år sedan.

Principiellt viktig dom

Man kan uppröras över mycket i fallet, som att straffen och skadestånden är för låga och att utredningen tagit på tok för lång tid. Men Nordkalk-domen är ändå principiellt viktig för hela arbetsmarknaden. Den är extra betydelsefull i en tid när arbetsmarknaden blir allt mer tidspressad och i stor utsträckning består av osäkra och tillfälliga anställningar.

Tingsrättens beslut kommer inte att ge Gustaf Seppelin synen eller de åtta förlorade fingrarna tillbaka, men den visar att alla arbetsgivare och underentreprenörer faktiskt har ett arbetsmiljöansvar.

Fick brinnande kalk i ögon och
lungor

Följ ämnen i artikeln