Generalerna måste avgå

Publicerad 2011-11-21

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Protester i kairo Det är åter oroligt på Tahrirtorget. Mililtären stormade i helgen platsen efter nya demonstrationer. Om en vecka är det val till egyptiska parlamentets underhus.

21 NOVEMBER 2011. Den arabiska våren

Om en dryg vecka går Egypten till val. I går stormades det berömda Tahrirtorget i Kairo på order av militären. Elva personer har dödats och hundratals har skadats sedan protesterna tog fart i fredags enligt AFP.

När gummikulorna åter viner och tårgasen ligger tät står i varje fall en sak klar. Militären har gjort sitt. Det räcker nu.

Tahrirtorget var själva nervcentrum i de gatuprotester som ledde fram till störtandet av diktatorn Hosni Mubarak. Sedan dess har militären styrt i väntan på demokratiska val.

Men brotten mot mänskliga rättigheter har fortsatt. Bloggare har fängslats och demokratiaktivisterna börjar bli otåliga. Rykten sprids om att militären försöker hålla sig kvar vid makten på något sätt.

Aldrig haft civil reger

Dessutom kan man se det styrande militärrådet Scaf som en slags fortsättning av Mubaraks regim. Det leds av Mohamed Hussein Tantawi, tidigare försvarsminister i Mubaraks regering. Även då spelade militären en viktig roll. Egypten har aldrig haft vad vi skulle mena med en civil regering.

Att militärrådet skulle vilja behålla själva regeringstaburetterna är inte särskilt sannolikt. Men de vill bevara sin särställning och sina resurser. Och i varje fall delar av sin makt.

Ny president i vår

Valet i november handlar om parlamentets underhus medan överhuset och ny president är tänkta att väljas till våren.

Dessutom ska en ny konstitution skrivas och en av de stora frågorna just nu är vilken roll militären ska få i det arbetet.

Frihets och Rättvisepartiet, den politiska grenen av Muslimska brödraskapet, ligger bäst till inför valet. Precis som i Tunisien, för en knapp månad sedan, kan ett moderat islamistiskt parti komma till makten.

De som vill bevara militärens ställning är rädda för den utvecklingen. De ser generalerna som en garant mot allt för starkt islamistiskt inflytande. Samtidigt vore det att svika den egyptiska revolutionens ideal och idéer.

Makten åter till folket

Den arabiska våren har aldrig handlat om att byta gamla självutnämnda ledare mot nya. Målet har varit att flytta makten från de auktoritära regimerna till folket.

Egyptens väg mot demokrati och rättsstat kommer bli lång. På den vägen har militären blivit ett hinder, det visar inte minst den brutala stormningen av Tahrirtorget i går.

Omvärlden måste göra klart för Egyptens generaler att man inte kommer acceptera någon form av semidemokrati där de kan fortsätta styra från skuggorna.

Våldet och ingripandena mot demonstranter, demokratiaktivister och oppositionella bloggare måste upphöra.