Nu avgörs kvinnolönerna

En låglönesatsning är viktig för jämställdheten

I helgen kan löneutrymmet för över två och en halv miljon svenskar i praktiken bestämmas. Så många omfattas nämligen av de avtal som ska omförhandlas i år, och i stort kommer de att få anpassa sig till löneförhandlingarna inom industrin.

Och där befinner sig parterna verkligen på upploppet.

Enligt planerna skulle medlarna ha lämnat ett slutbud till en treårig uppgörelse redan i dag, men eftersom fack och arbetsgivare bitvis har mycket olika åsikter dröjer budet.

Lönenivån

Det handlar förstås om lönenivån. Ett första medlarbud på sex procent för tre år avvisades för en vecka sedan av facken.

— Alldeles för lågt, sa till exempel GS-fackets avtalssekreterare Tommy Andersson.

Ska medlarna få med facken på ett långt avtal måste de helt enkelt föreslå större löneökningar. Löneökningar som dessutom kommer att vara utgångspunkten när lönerna i till exempel handel, kommuner och restaurangbranschen ska bestämmas.

Men medlarna har också en annan fråga att lösa, och den kan vara minst lika besvärlig. Det handlar om låglönesatsningen, och att löneökningarna för en stor del av de som har lägst löner ska räknas i kronor i stället för i procent.

LO vill ha 700 kronor

LO-förbunden vill ha löneökningar på minst 700 kronor i månaden för alla. Kravet på krontalspåslag blir viktigare ju lägre lönen är, eftersom de i vart fall inte leder till att löneskillnaderna ökar.

Just därför är också arbetsgivarna stenhårda när de vill att eventuella löneökningar ska räknas i just procent.

Låglönesatsningen är viktig för de anställda i industrin. För stora grupper skulle den innebära bättre lön för mödan. Men den är kanske ännu viktigare för den övriga arbetsmarknaden.

För LO är låglönesatsningen ett sätt att driva kravet på jämställda löner. Mönstret är nämligen entydigt. Det är i de branscher och yrken som domineras av kvinnor som de flesta riktigt lågavlönade finns. Det är en av de viktigaste förklaringarna till att kvinnor i genomsnitt fortfarande tjänar mindre än 85 procent av vad män tjänar.

Stort ansvar

Om Handels, Kommunal och Hotell- och Restaurangfacket ska kunna sätta kraft bakom kraven på högre kvinnolöner måste IF-Metall och de andra industrifacken bana väg för låglönesatsningen, och för att en stor del av löneökningarna ska räknas i kronor.

Det ligger ett stort ansvar både på medlare och på de förhandlare som just nu väntar på ett nytt bud för de industrianställda.

Följ ämnen i artikeln