Du kan hjälpa barnen i Gaza

En pojke i Gaza som låtsas vara journalist och har fått låna en svensk journalists hjälm.

I veckan rullade de israeliska stridsvag­narna ut ur Gaza.

Knappt en månads strider har kostat över 1 800 palestiniers liv, minst 400 var barn. 2 500 barn har skadats fysiskt, enligt FN-organet Unicef. I Israel har 64 soldater och tre civila mist livet.

I Israel producerade människorättsorganisationen B’Tselem i slutet av juli en radioannons som bestod av en uppläsning av namnen på några av de döda palestinska barnen.

Annonsen förbjöds av de israeliska myndigheterna för att den var ”för politiskt kontroversiell”.

Den progressiva israeliska tidningen Haaretz skrev i förra veckan om den stoppade radioannonsen och hur tonen i israelisk politik, etablerad media och sociala medier successivt förskjuts. En process pågår där palestinier i det allt hårdare politiska klimatet avhumaniseras, berövas

sina namn och ansikten.

Krigets lagar är tydliga:

Civila ska skyddas. När hundratals barn dör i konflikter måste det få konsekvenser.

Hamas är en förhatlig politisk rörelse helt utan respekt för människoliv. Men detta faktum kan inte användas som ursäkt för Israels rättsvidriga kollektiva bestraffning av ett helt folk.

Som advokatsamfundets ordförande Anne Ramberg skrev i en debattartikel i DN för ett par veckor sedan:

Hamas agerande kan inte motivera Israels bombningar av civila i tätt befolkade bostadsområden. Agerandet kränker mänskliga rättig­heter och utgår från ett oproportionerligt användande av våld.

När striderna nu är slut – eller tagit paus – finns ockupationen och förtrycket kvar.

I Gaza är förödelsen enorm. I rasmassorna och de trasiga familjerna gror hatet och vreden. Kriget göder extremismen, på båda sidor.

Israel sitter på nyckeln till en återupptagen fredsprocess. I en lång genomgång i tidskriften New Republic visade journalisterna Ben Birnbaum och Amir Tibon nyligen att de fredssamtal som USA tog initiativ till förra året blockerades av den israeliska extrem­högern.

Netanyahu har valt väg: Stöd för en aggressiv och olaglig bosättarpolitik som i sin tur omöjliggör den tvåstatslösning som är den enda vägen till varaktig fred.

Fyra hundra barn är döda. Kvar finns barnen som överlevde och deras framtid.

Det är lätt att förtvivla när det gäller Israel och Palestina. Läget är så låst, öppningarna verkar obefintliga.

Det är inte förslag som saknas. Som Carl Bildt skrev i DN nyligen så måste varje lösning börja med att Israels blockad mot Gaza hävs. Ekonomin måste få växa, människor måste få arbeta och hoppas.

Ockupationen av Palestina kan bara hävas på politisk väg. För denna konflikt finns ingen militär lösning.

Samtidigt behövs andra krafter, som arbetar på andra nivåer.

Olof Palmes Internationella Center har sedan länge stöttat ett antal organisationer i Gaza och på Västbanken som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter. Palmecentrets verksamhet får stöd av Sida och är paraplyorganisation för den svenska arbetarrörelsens internationella arbete.

Palmecentret stöder lokala folkrörelser, fredsorganisationer och fackförbund. De arbetar med att stärka kvinnors ställning, att stötta ungdomar och lokalt demokratiarbete.

Just nu arbetar dessa organisationer främst med att tillgodose akuta humanitära behov. De delar ut mat och besöker skadade barn på sjukhus. De organiserar röj­nings­arbete och hjälper barn som blivit föräldra­lösa. De finns på plats. De behöver hjälp. På kort och lång sikt.

Aftonbladets ledar­sida startar i dag en insamling till stöd för Palme­centrets arbete i Palestina.

Postgironumret är 570-2.

Märk betalningen ”Du och jag för Gaza”.

Vi kan alla göra något.

Följ ämnen i artikeln