Mats Odell saknar ett samhällsansvar

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-11-27

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kristdemokraten Mats Odell var en gång i tiden en ganska radikal politiker. Han har aldrig tillhört de där moralkonservativa som tjatat mot aborter och homosexuella. Han har förordat pacifism och alternativ energi. En gång i tiden satt han i ledningen för Linje 3 och motarbetade kärnkraftssamhället.

Nu har Odell blivit finansmarknadsminister. Fram träder en uttalad nyliberal, en riktig marknadsfundamentalist. Borta är det socialkonservativa samhällsansvaret. Sälj ut, är Odells mantra.

(Redan när Odell var kommunikationsminister på 1990-talet började hans avregleringsnoja.)

Medan moderatledaren Fredrik Reinfeldt under valrörelsen varnade för "rovkapitalism" i form av börsspelare som Christer Gardell beskriver kristdemokraten Mats Odell denne spekulant som "en trevlig person".

Sveriges televisions Agenda gjorde här om veckan ett inslag om regeringens förestående utförsäljning av Telia. Tv-bilderna visade en Odell som myste bland aktiehandlarna på Stockholmsbörsen. Han bjöd in sig själv hos riskkapitalisten Christer Gardell.

Denne Gardell köpte in sig i Skandia och sålde det anrika försäkringsbolaget till Sydafrika. Nu har han köpt in sig i Volvo liksom i Telia. Ur Telia vill han plocka 28 miljarder kronor.

Gardell talar om "strukturer som somnat in" och om att hans bolag kan pigga upp dem lite.

För de tusentals Telia-anställda betyder detta oro för jobben, hårdare avkastningskrav och kortsiktig företagspolitik.

"Du kan inte hitta något land i världen med bra ekonomi, hög sysselsättning och bra välfärd där staten äger näringslivet", säger Mats Odell i Agenda.

I Sverige äger staten 55 bolag till ett värde av 675 miljarder kronor. Ekonomin är bland de starkaste i västvärlden och arbetslösheten är för hög men betydligt lägre än i många andra länder i Europa. Välfärdssystemen är än så länge väl fungerande.

Just den svenska modellen har väl under årtionden visat att det inte behöver handla om antingen stat eller marknad utan om både och.

I Odells tänkande finns inte föreställningen om ett gemensamt samhällsansvar för exempelvis infrastruktur. Han talar om att Telia är en historisk relik sen den gamla Televerkstiden.

Det slår honom inte att just kombinationen av statligt ansvar för teleinfrastrukturen och ett inovativt företagande har gjort Sverige ledande inom IT och telekom.

Industrimannen Carl Bennet, vice ordförande i Telia, har protesterat högljutt. Han betonar att bakom Telia står människor och bakom dem står ett samhälle. Som ägare måste man ta ett ansvar.

"Det är lätt att sitta utanför och säga att de har för mycket pengar och något helt annat att sitta i ledningen med ansvar för tusentals anställda", sade Bennet i Agenda.

Han kallade Gardells kortsiktiga vinstintresse för roffarmentalitet.

"Vi behöver tydligare ägare med många kompetenser. Långsiktighet, men också mod och innovationskraft, för att inte tala om en viss visionär förmåga. I den bemärkelsen är Carl Bennet ett viktigt och ett rätt unikt inslag i svenskt näringsliv. Debatten han startat om Teliasonera kan bli en vändpunkt", skrev Veckans Affärers chefredaktör Pontus Schultz nyligen.

Jag hoppas att Schultz får rätt.

När ska socialdemokratins företrädare höja rösten om rege-ringens förestående auktion på våra gemensamma tillgångar?

Helle Klein är tjänstledig för studier men fortsätter att skriva krönikor.

Helle Klein

Följ ämnen i artikeln