Borg verkar vilja få väljarna att göra slut

Anders Borgs kärleksrelation med väljarna håller på att ta slut.

De flesta har nog varit där, eller åtminstone sett beteendet på nära håll.  Jag talar om den där personen i ett dåligt förhållande som innerst inne vill göra slut, men inte orkar. Som genom att bete sig uselt till slut tvingar sin partner att ta steget.

Det känns som om Anders Borg håller på att bli den killen.

Anders Borg har levt i en harmonisk kärleksrelation med de svenska väljarna i sju år. De har älskat honom, han har älskat dem tillbaka. Utifrån sett har man inte alltid förstått varför, men så är det ju med relationer.

Nu är det som om Anders Borg inte bryr sig längre. Han verkar ha tankarna på annat håll, han lyssnar inte på vad väljarna säger. Det är som om han vill bort, ut.

Farligt att börja leta fel hos sin partner

Det är viktigt att kunna lita på någon om man ska ha det bra tillsammans. Nu är det hela tiden nya bud från Borg. Ena dagen vill han ha mer pengar till u-båtar, andra dagen höjd skatt på sprit. Men bara för ett litet tag sen sa han ju precis tvärtom? Vad vill han egentligen? Vad är viktigt för honom?

Sådant är också viktigt i en relation.

Det värsta tecknet på att Borg är på väg bort är kanske att han börjat leta fel hos sina kärnväljare.

I veckan till exempel.

Då talade Anders Borg på en träff med folk från bank- och finansvärlden som tidningen Affärsvärlden ordnade. Man kan säga att han hade bestämt träff med väljargrupper från en tidigare relation.

Helt plötsligt började Borg häva ur sig elaka saker om sina nuvarande väljare. Det var som om han inte trodde att de skulle få reda på det. Men självklart fanns det en gemensam bekant där med bandspelare och anteckningsblock.

Taskigt att gå bakom ryggen

Det var inte bara vad Anders Borg sa om lärarna. Det var hur han sa det.

”Det går inte att ”känna” mattetalen. Man kan inte samtala sig till ett deriveringsresultat. Man kan inte uppleva en andragradsekvation. Det hjälper inte om hela gruppen håller varandra i händerna och känner tillsammans, man hittar ändå inte svaret på Wikipedia", sa Borg och anklagade den svenska lärarkåren för att syssla med "osedvanligt dålig pedagogik".

Nej, så pratar man faktiskt inte om väljargrupper som givit en sin röst och litar på en.

Framför allt går man inte bakom ryggen på någon med ett sådant budskap.

Inte konstigt att lärarna blev arga tillbaka. Det är nog i själva verket ett sundhetstecken.

Sju år är en magisk gräns

Som rektorn och läraren Ingela Netz skrev i ett besviket svar:

"Nu låser jag min dörr och väntar tills du och dina makthavarkompisar kan uppvisa ett acceptabelt beteende."

I amerikanska filmer kallas det för "the seven year itch". Det är den leda som uppstår i en relation efter sju år. Spänningen är borta, förälskelsefasen är över.

Det är nu förhållandet antingen dör eller klarar sig till nästa nivå som bygger på mer realistiska uppfattningar om den andres styrkor och svagheter.

Jag är verkligen ingen relationsexpert. Men en sak har jag lärt mig den hårda vägen:

Ibland är det bättre att skiljas åt, än att fortsätta i ett förhållande som egentligen redan tagit slut.

Följ ämnen i artikeln