Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

"Jordgubben" har nog inspirerats av Foodora

"Sluta skjut" är ett bättre alternativ än gig-jobb

Kriminologen Sven Granath menar att gängkriminaliteten mer och mer börjar efterlikna gigekonomins företag.

Leverera pizza med moped – och tjäna hundratusen dollar. Annonsen i flödet fick mig att stanna till en sekund. Hade matbuden äntligen fått löneförhöjning?

Men reklamen kom inte från Foodora, utan från gangstersimulatorn GTA – vanligtvis känt som dataspelet där man får köra bil och puckla på folk lite hipp som happ. I spelets värld kan pengarna läggas på allt från vapen och kokain till en egen bunker.

Nyligen beskrev kriminologen Sven Granath i SR hur gängens värld allt mer börjat likna gigekonomin. Den mest osäkra delen av arbetsmarknaden alltså, där företag som Foodora och Uber anlitar arbetare utan säkra kontrakt. Maffians starka lojalitetsband, menar han, håller på att ersättas av affärsmässiga allianser, där människor rekryteras för enstaka uppdrag.

Den småmysiga maffiavärlden i filmer som Gudfadern – vars huvudkaraktär Vito Corleone mest liknade en snäll, om än lite busig morfar – känns långt borta.

Nyligen dömdes en 17-åring för att ha rest med en bomb genom halva Sverige. Arvodet landade på 2 000 kronor. Samtidigt åtalas tre män för sprängningen utanför Uppsala i januari, där en ung kvinna dödades. En av dem berättar att han vid tillfället gick på tunga droger och drogs in i ”giget” på grund av en obetald skuld.

På andra punkter i leveranskedjan är vardagen mindre brutal, men lika dyster. Nyligen rapporterades att Ismail ”Jordgubben” Abdo driver runt 150 ”packningscentraler” runt om i Sverige, där små grupper människor packar knark, instruerade via appar. Ett sorts nätapotek för självmedicinerande kunder.

Den kriminella världen borde visserligen aldrig ha varit lockande, men nu verkar den faktiskt bara bli allt mer deppig. Trots det verkar inte ens Jordgubben ha svårt att konkurrera med bättre villkor. På Apotea, ett lagligt nätapotek, har arbetare låsts in och tvingats arbeta obetald övertid.

Kanske är det därför som programmet Sluta skjut blivit en sådan framgång? Metoden bygger på att kriminella konfronteras av starka personligheter i sitt bostadsområde, ofta med kopplingar till sport, föreningsliv eller skola. En sorts sunt grupptryck alltså, för att visa vilka som egentligen bryr sig om dem.

Det ger effekt. I Malmö har antalet dödsskjutningar halverats varje år sedan strategin infördes 2018. Tänk då vad det skulle innebära om hela samhället visade att det brydde sig. En bra början skulle vara att erbjuda ett annat liv än Foodora-misär.

Supervapnet som kan knäcka gängen är nämligen något du varken kan köpa i Jordgubbens nätapotek eller GTA:s webbshop: gemenskapen.

Följ ämnen i artikeln