Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alma, Hulda

Dags att låta Ukraina attackera ryska mål

Väst måste sluta vara så rädda för Putin

Vladimir Putin besöker en korvett i Vladivostok.

Mitt i det mörkblå havet syns en vit fläck. Med hjälp av radar har man kunnat betrakta det ryska gasskeppet där det legat märkligt stilla utanför Murmansk i flera dagar.

Det är nya sanktioner från USA som fått effekt. Till slut tröttnade de på den ryska skuggflottan som Putin använt för att fortsätta exportera gas och olja, och införde nya sanktioner mot några av de största skeppen och företagen som kör dem.

Tidigare köpare verkar avskräckta, åtminstone tillsvidare.

Frågan är varför man väntade så länge.

Under krigets gång har stödet till Ukraina ständigt varit för lite och kommit för sent. Rädslan för Vladimir Putin har fått stödländer att tveka inför varje nytt steg, oroliga att eskalera kriget. Vapen har donerats med villkoret att de inte får användas till attacker på rysk mark.

Sverige har aldrig ställt några sådana krav. Det har däremot Tyskland och USA. Det har varit förödande – tyska Taurusrobotar hade bland annat kunnat användas för att förhindra fruktansvärda ryska attacker som den i Poltava, om man bara fått tillåtelse att slå ut ledningscentraler och militär infrastruktur i Ryssland. Sanna sak med amerikanska vapen med lång räckvidd.

När Ukraina till slut började försvara sig genom att attackera strategiska mål i Ryssland, som flygbaser och oljeraffinaderier, använde man ukrainska vapen.

Det var lyckat, både militärt och politiskt. Attackerna försvagade rubeln, skapade oro och destabiliserade Ryssland.

Dessa politiska konsekvenser är viktiga, eftersom ett inrikes hot mot det egna maktinnehavet troligen är det enda som kan få Vladimir Putin att ändra taktik. Han bryr sig inte om döda eller skadade ryska soldater. Putins mål med kriget är politiskt.

Den som är bekant med Carl von Clausewitz kommer känna igen tanken. Den preussiska generalen och militärteoretikerns bok ”Om kriget” gavs ut för snart 200 år sedan. Enligt Clausewitz resonemang är kriget en fortsättning på politiken med andra medel. Det som skiljer krig från rent våld är just att det har ett politiskt mål, våldet är bara en metod för att få fienden att göra som man vill.

Putin har aldrig gjort skillnad mellan militärt och civilt. Han har använt olje- och gasexporten som militära medel, upplöst gränsen mellan krig och fred med väst.

För att kunna vinna kriget måste även Ukrainas allierade ha ett politiskt mål och en klar bild av hur krigshandlingar kan hjälpa landet att nå det. Så länge de allierade inte har ett tydligt sådant kommer stödet fortsätta att komma för sent och med omöjliga begränsningar.

Att hjälpa Ukraina att försvara sina gränser militärt är inte tillräckligt. Det är inte så man vinner ett krig. För att göra det krävs en tydlig gemensam politik.

I juni påbörjade EU medlemsförhandlingar med Ukraina. Bara det är faktiskt ett steg på vägen mot att slå Ryssland.

De där stillastående ryska skeppen är en påminnelse om att det går att stoppa Putin om man vill.

Följ ämnen
Ukraina