Han leder vägen – rakt ut i öknen

utan roll Efter avhoppet från jobbpakten står Urban Bäckströms aktier nog inte högt i kurs på finansdepartementet. Frågan är vilken roll Svenskt Närings­liv vill spela. Organisationen tycks vara på väg ut i öknen.

30 JANUARI 2013. Jobbpakten

Svenskt Näringsliv har hoppat av samtalen om en jobbpakt med ­regeringen och facket. Det kunde Aftonbladet avslöja redan i går. ­Naturligtvis är det ett stort streck i räkningen för Anders Borg och Fredrik Reinfeldt.

De går miste om ett fototillfälle tillsammans med Urban Bäckström och Karl-Petter Thorwaldsson. Det är trots allt en bild Borg och Reinfeldt säkert tänkt använda i val­rörelsen.

Bäckströms aktier står nog inte högt i kurs på finansdepartementet eller det moderata partikansliet just nu.

”Särintresse för rika”

Frågan är vilken roll – om någon – som Svenskt Näringsliv vill spela i samhällsdebatten. På område efter område tycks organisationen med envis konsekvens vara på väg rakt ut i öknen.

För några år sedan kallade Anders Borg Svenskt Näringsliv för ”ett särintresse för ­väldigt rika personer”.

I dag framstår det som om Urban Bäckström leder ett rätts­haveri i organiserad form.

Förhandlingarna om jobbpakten har säkert inte varit enkla. Alla har försökt trycka in sina hjärtefrågor i förhandlingarna. Det har handlat om anställningstrygghet, a-kassa och – till sist – också ett nytt huvudavtal.

Ungdomarna betalar priset

Det är inte konstigt om det går åt skogen. Men det fritar inte Svenskt Näringsliv från ansvar när de nu hoppar av.

Det är nämligen inte direktörerna som kommer att få betala det ­direkta priset för att förhandlingarna misslyckats.

Det får i stället de över 130 000 ­arbetslösa ungdomarna göra.

I verkligheten skulle nog ett centralt avtal om ungdomspraktik­platser ha skapat ett ganska begränsat antal jobb.

Men det skulle ha varit en signal om att ungdomsarbetslösheten verkligen är ett gemensamt ­problem för hela samhället, snarare än ett slagträ i små partiers försök att ­profilera sig.

Väljer att avfärda

Dessutom måste nog alla svenskar räknas till förlorarna. ­Sverige är ett litet land, och även om det låter pretentiöst måste man kunna säga att vi ofta varit som mest framgångsrika när vi sam­arbetat.

Det är en ­insikt som de senaste åren fått allt starkare fäste i samhällsdebatt­en, men som Urban Bäckström nu väljer att avfärda.

Från LO talades det i går om att hitta ”andra forum” för att lösa ungdomsarbetslösheten, och Anders Borg förklarade att regeringen tänker stå fast sina utfäst­elser, bara fack och de riktiga arbets­givarna på bransch­nivå kan enas.

Försöken att hitta ­gemensamma lösningar på gemensamma problem kommer att fortsätta, även utan Svenskt Näringsliv.

Följ ämnen i artikeln