Vi orkar inte med helvetet på jorden
I dessa dagar njuter vi av vårvärmen som äntligen kommit till Norden. Med ansiktet mot solen skojar vi lite om växthuseffekten och hoppas att den ska fortsätta att värma oss.
Inte tänker vi på att samma sol just nu plågar stora delar av världen. I själva verket utspelas helvetet på jorden i länderna runt ekvatorn.
Det handlar om den värsta torkan på 50 år. FN beräknar att minst 60 miljoner människor behöver nödhjälp. 60 miljoner människor.
Lämnar skolan
Scenerna som utspelas i land efter land går knappast att ta in. I Etiopien har människor ätit upp utsädet, de hade inget annat att äta. FN skickar in nytt utsäde, men frågan är om det kommer att växa i den torra jorden. Över 18 miljoner etiopier är i stort behov av mat och vatten. Sex miljoner barn har drabbats, tre miljoner har tvingats lämna skolan på grund av hunger eller för att de måste ägna dagarna åt att hämta vatten. Barnen kan gå i timmar genom oländig terräng för att hämta ett vatten som ofta är smutsigt och sprider sjukdomar.
Människor köar
Stora delar av Indien har över 40 grader varmt, vattnet har sinat och SVT rapporterar från delstaten Maharashtra där människor köar i timmar för att få del av det vatten som körts dit med tåg.
Haribhau Kamble berättar att de får vatten en gång i veckan. Maharashtra med huvudstaden Mumbai (Bombay) är Indiens industriella centrum med över hundra miljoner invånare. Delstatens befolkning hotas nu av hunger och törst, skördar har förstörts, boskap har dött och vattenreservoarer sinat i den svåra torkan.
Längre norrut i Indien skördar skogsbränderna människoliv i Uttarakhand. Den torra marken har brunnit i veckor.
Torkat ut
Stora delar av Sydostasien har drabbats och Mekongfloden har inte haft så låga vattennivåer på över 90 år, rapporterar Studio ett.
I Thailand och flera grannländer har bönderna förbjudits att odla ris med hjälp av bevattning. Vattenbristen hotar även Bangkok och ytterligare miljoner människor kan drabbas. I Malaysia är det så hett att barnen får stanna hemma från skolan.
Under våren har Venezuela plågats av en torka som lett till en så allvarlig energibrist att de statsanställda numera jobbar två dagar i veckan. I Bolivia har den näst största sjön torkat ut och fiskarna har förlorat sin utkomst. Torkan plågar Papua Nya Guinea, Haiti och Honduras.
Väntar på regn
Alla väntar på ett regn som aldrig kommer. Årets El Niño är den värsta som någonsin uppmätts, torkan tar inte slut och klimatförändringarna är verklighet. Människor tvingas fly för att överleva.
– Hungern gör att vi börjar äta konstiga saker som trädrötter, konstaterar Habodo som nu bor i ett flyktingläger i Etiopien med fem av sina sju barn.
FN:s matprogram finns på plats i Etiopien, men resurserna är begränsade. Hittills har organisationen bara fått in 15 procent av de pengar som behövs. Ländernas vilja att bidra har minskat, det har gått över 30 år sedan Bob Geldolf fick världen att samla in pengar till de svältande i Etiopien.
Världen har blivit mer egoistisk, folk har nog av sina egna problem. De bara blundar och vänder ansiktet mot solen.
Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.