Kasta EU:s idiotlag – inte svenska ägg
Matsvinnet största klimatboven efter USA och Kina
Varje år slänger vi svenskar ungefär 1,3 miljoner ton matavfall. Det blir drygt ett kilo för en familj på fyra personer per dag. Det är ett vettlöst beteende, både ekonomiskt och klimatmässigt.
Matsvinnet förekommer i hela kedjan, från produktion och försäljning till konsumenten. Bara inom EU uppskattas 20 procent av all mat som produceras att hamna i soporna.
Det globala matsvinnet är faktiskt världens tredje största utsläppare av växthusgaser efter stormakterna Kina och USA. All mat som kasseras skulle kunna föda tre miljarder människor – samtidigt som vi har en växande befolkning och 800 miljoner människor världen över lever i ett konstant hungertillstånd.
Ekvationen är ohållbar och ansvariga politiker borde göra allt för att lösa den.
I EU har man bestämt att matsvinnet ska minska med hälften till 2030, men EU:s egna regler bidrar snarare till att sopberget ökar.
Olagligt att sälja utgångna ägg
Nu senast har EU:s fyrkantiga lag kring hur dagligvaruhandeln ska hantera ägg och deras bäst före-märkning uppmärksammats. Lagen gör det olagligt att sälja ägg sju dagar innan deras datummärkning går ut. Butikerna tvingas alltså att slänga prima ägg som ofta hade gått att äta både två och tre månader efter utsatt datum.
Skulle politikerna ha fått äggen en dag senare hade han riskerat fängelse.
Orsaken till de rigida reglerna är att ägg ute i Europa kan innehålla salmonella och att man många länder förvarar sina ägg i skafferi. Därför har EU-parlamentet beslutat om 28 dagars hållbarhet på ägg även i Sverige, trots att här inte finns salmonella och att ägg håller i flera månader om de förvaras i kylskåp.
Matkedjan Coop har startat en stor kampanj för att protestera mot EU:s ogenomtänkta äggregler.
I en debattartikel i Aftonbladet vädjar de till EU-parlamentarikerna som väljs in nu i valet på söndag att ändra på lagen. Magnus Johansson, vd på Coop Sverige, skriver att han har skickat ut 40 äggkartonger med en dag till utgångsdatum till svenska parlamentariker. Skulle politikerna ha fått äggen en dag senare hade han riskerat fängelse.
Coop har rätt i att lagen är orimlig och att den enbart leder till ökat matsvinn.
Handlingsplan för minskat matsvinn
Men det är inte bara EU:s regler kring mathanteringen som måste förändras. För två år sedan gav regeringen Livsmedelsverket i uppdrag att, i samarbete med Naturvårdsverket och Jordbruksverket, ta fram en plan till våren 2020 för ett minskat matsvinnet. Det handlar om ett bättre samarbete mellan branschaktörer i livsmedelskedjan och satsningar på utredning, forskning och innovation. Men också om ett förändrat konsumentbeteende.
Vi måste alla bli bättre på att planera inköp, hantering och tillvaratagande av överbliven mat. Undrar du till exempel om ett ägg är ätbart – lägg det i en skål med vatten och se om det sjunker. Om det däremot flyter upp till ytan kan du med gott samvete slänga det.