Coronasjuka äldre ska också få leva
Vad säger Ivo:s siffror om vår människosyn?
Uppdaterad 2021-04-29 | Publicerad 2020-11-25
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Att så många äldre har dött i covid-19, att vi förlorat så många av just de sköra vi skulle skydda. Vad säger det om vår människosyn?
”Det här handlar om människor – någons mamma, någons pappa, någons nära och kära”. Ivo:s generaldirektör Sofia Wallströms starka ord vid tisdagens pressträff om coronavårdens misslyckanden är svåra att vifta bort.
Att detta ens ska behöva sägas.
Fick inte träffa läkare
Enligt lag har alla rätt till en medicinsk bedömning vid sjukdom. Ändå fick var femte misstänkt coronasjuk på landets äldreboenden ingen läkarbedömning. Endast mellan fem och sju procent fick träffa en läkare.
Coronavården på landet vård- och omsorgsboenden underkänns kraftigt av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, i en granskning som presenterades under tisdagen.
Det vi upplevde i våras var hårresande.
Värd att rädda
98-åriga Karin ordinerades palliativ vård innan hennes covidsvar hunnit komma. Utan familjens vetskap, ska tilläggas. När sedan det negativa provsvaret kom var det för sent. Bara dagar senare avled hon, till familjens stora sorg.
Inte heller 81-åriga Jans liv ansågs värt att rädda när han i mars insjuknade i covid.
Att han fortfarande lever är tack vare de anhörigas högljudda protester. Via telefon till äldreboendet gjordes en medicinsk bedömning att han inte skulle räddas. Inte heller här delgavs eller diskuterades beslutet med patienten eller anhöriga. Och när familjen efter kontakt med media krävt att morfin skulle ersättas av dropp tillfrisknade han snabbt.
Kunde överlevt
Hur många fler som kunde ha överlevt om de hade fått mediciner i stället för palliativ vård, vet vi inte.
Att vårens coronavård av landets äldre nu granskats är viktigt. Att synliggöra hur systematiskt de äldres liv har nedvärderats och hur de nekats sin lagstadgade rätt till bra vård.
Allas liv lika
Det borde inte få råda något som helst tvivel om att vården värderar allas liv lika. Inte heller att alla landets regioner gör allt i sin makt att rädda människoliv – oavsett ålder.
Låt oss hoppas att vi lärt oss något av vårens pandemivåg när vården nu ställs inför samma utmaningar igen.
Det borde vara självklart att vår lagstiftning och människosyn är i synk med hur vården faktiskt fungerar. För alla ska ha rätt till en bra vård, också de äldre.
***
Chatta med Lina Stenberg. Chatten öppnar 09.00, men ställ dina frågor redan nu
Denna chatt är stängd.
Tack för dagens chat, ha en bra dag!
Håller helt med dej. Det går såklart att ändra på systemet och se till så att vi har finansiering till en bra äldreomsorg för alla (med bra arbetsvillkor för de anställda).
Hej!
Jag hoppas innerligt att man ser till de äldres vård och omsorg, inte bara med anknytning till corona, utan generellt. Den medicinska vården samt själva omhändertagandet, har urholkats under många,många år. Alldeles för få som arbetar med den stora omsorgstyngden som finns. Outbildad personal, få medicinsk personal, rehab efter t.ex. stroke finns inte om du är gammal. Du sätts på undantag. Vill vi ha det så själva när vi blir gamla? En mega-granskning behövs. Och därefter en enorm strukturförändring. Och ja, vi får ta oss råd.
Carina25 nov 2020Det är jätteviktigt att poängtera hur viktig privatiseringarna har varit för urholkningen av äldres välfärd. Visst borde vi stoppat detta tidigare, men vi kan fortfarande ändra på saken framåt.
I över 15 år har äldreomsorgen drivits av upphandlingdär minsta möjliga anbud vunnit.
Anbud som i flertal fall varit så låga att det inte ens är teoretiskt möjligt att genomföra utan stora personalminskningar men man har ändå låtit dom anbuden vinna.
Så vad trodde ni skulle händamed kvalitén i äldreomsorgen i slutändan ?
Det är vårat eget fel som inte sagt stopp till systematiska besparingar i äldreomsorgen.
Bemanningen är fortfarande beräknad efter hur patienternas hälsa såg ut för 15 år sedan, idag är alla multisjuka och mycket mer vårdkrävande.
Ove25 nov 2020