Ljudet som överröstar käbblet om rökförbud
Nya tobakslagen har haft effekt
Jag minns en natt på ett sjukhus i London för många år sen. Främst kommer jag ihåg smärtan när jag rörde mig i sängen och känslan av att vara helt utlämnad åt andras omsorg. Jag hade varit med om en trafikolycka, och jag låg på en avdelning där jag blev väckt regelbundet för att personalen skulle ta prover. Ljud kom från svagt pipande maskiner, jag hörde jämmer från andra patienter i rummet, och så det svaga sorlet från den vänliga och effektiva personalen. Men jag minns också ett annat ljud.
I sängen närmast mig låg en äldre kvinna som andades med hjälp av någon form av maskin. Hon hade åkt in akut, eftersom hennes lungor knappt fungerade. Då och då fick personalen skynda till. Det är ett väldigt speciellt ljud när en människa inte riktigt klarar av att andas av egen kraft. Ett slags gurglande, kippande väsning, långdragen och regelbunden.
Jag vaknade och somnade till de konstgjorda andetagen.
”Många som ringer kommenterar förbudet”
Dagen efter fanns hennes anhöriga på plats intill sjuksängen. En ung kvinna, kanske var hon damens dotter, var särskilt förtvivlad. Det sades något om de jäkla cigaretterna. Rökning spelade en stor roll i att kvinnan hamnat där hon var, att hon andades som en trasig blåsbälg.
Och jag tänker ibland på den äldre damen i sängen när jag följer debatten om rökning. SVT rapporterar nu att det nya rökförbudet gett effekt i form av att försäljningen av nikotinläkemedel ökat. Även Sluta röka-linjen har märkt en skillnad i antalet samtal.
– Vi upplever att många som ringer kommenterar förbudet och säger att det är lika bra att passa på att sluta nu när röka på uteserveringar förbjudits, säger Amanda Wedenborn, rådgivare på Sluta röka-linjen, till SVT.
LUF-are klädde ut sig till cigg
Som det käbblades när det nya förbudet infördes. Vissa krogägare hävdade att de skulle behöva anställa mer personal för att det skulle efterföljas (ha!), astmatiska ickerökande LUF-are klädde i protest ut sig till vandrande cigg i Almedalen, det skrevs romantiska sorgesånger över en epoks död, den storrökande poeten i motljus. Varje filmscen på kafé, varje låttext med en rökslinga mot himlen. Det avkrävdes studier som visade på att rökning på uteserveringar påverkar hälsan (sådana finns).
Men nya rökförbud handlar ju i slutändan bara om en sak: att göra det mer obekvämt att röka.
Så verkar också ha skett.
Omkring 5 200 svenskar avlider i cancersjukdom orsakad av rökning, varje år. Det är fler än trafikolyckor, överdoser och självmord sammantaget. Man kan yla mot månen om DDR-Sverige när det blir mer besvärligt att röka. Men kanske bör man då också ta in i bilden hur cigarettbranschen i åratal matat på med reklam och bedrivit lobbying för att en pappersrulle full av cancerogena ämnen ska ses som rebellisk, sexig, glamorös. Att faktiskt ta in hur effektiva de har varit.
Eller så tänker man sig bara ljudet av en långdragen väsning.