Valet är inget presidentval

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-09-11

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Så möttes de igen, statsminister Göran Persson och oppositionsledaren Fredrik Reinfeldt. Inom loppet av fem dagar har de duellerat tre gånger.

Amerikaniseringen är ett faktum. Medierna framställer årets val som ett val mellan två presidentkandidater.

”TV4 bjöd en märklig blandning av trettiotalsestetik, kommunistisk kitsch och amerikansk presidentrekvisit”, skrev Åsa Linderborg träffande på Aftonbladets kultursidor i fredags.

Också Sveriges television understryker med sin tv-estetik att vi ska rösta på Göran eller Fredrik. Valet blir en personfråga. Vem inger mest förtroende? Vem har bäst kompetens att leda landet? Vem är mest på hugget?

Det är inga oväsentliga frågor. Politik handlar också om ledarskap och om politikens aktörer. Risken är dock att personfixeringen gör riksdagsvalet till en skönhetstävling. Partier bedöms utifrån ledarens attityd och hur han gör sig i TV.

???

Expressens politiske redaktör PM Nilsson blir till sig av lycka. Den unge utmanaren Fredrik Reinfeldt är ”lysande” och ”glittrar lugnt” i sitt möte med Göran Persson och ”visar ingen rädsla för den gamle”, skrev han i söndags inför SVT-debatten.

Expressens getinggadd är inte längre vad den varit. Tidningens politiska journalistik har dessutom visat sig ha pinsamt täta kopplingar till folkpartiet.

PM Nilssons betraktelser är emellertid intressanta som ett tidens tecken. Årets val har kommit att tolkas som en folkomröstning om Göran Persson. Så är medielogiken.

Så är också tyvärr partiernas egen logik. Från socialdemokratiskt håll har Göran Persson tillåtits dominera den politiska arenan fullständigt.

När partiet exempelvis presenterade sitt valmanifest hade det varit naturligt att Persson flankerades av Wanja Lundby-Wedin. Valets hetaste frågor rör ju arbetsmarknadspolitiken och de fackliga rättigheterna.

Men icke. Det var partiordföranden själv som skulle ta presskonferensen. Visserligen tillsammans med partisekreterare Marita Ulvskog som inte fick säga ett knyst.

Från borgerligt håll tillåts Fredrik Reinfeldt dominera. Han gör allt för att likna Göran Persson och bli betraktad som statsministerkandidat. Han bär till och med samma sorts kläder som Persson (i går kväll hade han dock bytt ut den röda slipsen mot en orange).

Reinfeldts uppenbara ”wannabe”-utstrålning kan dock bli en black om foten. I Sverige brukar inte uttalade karriärister bli folkkära. Och vad säger Maud Olofsson, Lars Leijonborg och Göran Hägglund?

???

Hittills har moderaterna vunnit på att försöka likna socialdemokraterna åtminstone i retoriken. Samtidigt har det rödgröna blocket knappat in rejält på alliansen. Alltfler väljare ställer sig nog frågan: varför rösta på en skum kopia när det finns ett original?

I SVT-duellen avslutade Göran Persson med att uppmana tittarna att gå och rösta. Valet är viktigt.

Det vet medlemmarna i Palestinska föreningen som i går höll möte om valet. Styrelsen råder sina medlemmar att rösta på socialdemokraterna, vänsterpartiet eller miljöpartiet.

”Alliansens utrikespolitik förskräcker”, förklarar ordförande Nalle Touqan.

Vårdnadsbidrag, Nato, a-kassa, miljö, språktest anställningstrygghet, sjukförsäkring, sjukvård...

Politiken spelar roll.

Valet på söndag handlar om Sverige snarare än om Persson eller Reinfeldt.

Helle Klein

Följ ämnen i artikeln