En sjuk kultur på Försäkringskassan
Ju fler avslag, desto högre lön för handläggarna på Försäkringskassan.
Det är en sjuk kultur som utvecklats på våra kassor. Regeringens hårda krav pressar de anställda att avslå allt fler ansökningar om sjukpenning. På en del kontor har jakten på de sjuka gått så långt att den handläggare som avslår flest tjänar bäst.
Det var tidningen ETC som avslöjade lönesystemet och fackförbundet ST bekräftar också att det förekommer.
Nekas sjukpenning
Sjuka människor har alltså nekats sjukpenning av handläggare som vill tjäna mer pengar. Det är en fullständigt förfärlig ordning som givetvis kan orsaka stort lidande.
– Helt oacceptabelt, säger socialminister Annika Strandhäll.
Hon säger att hon är ödmjuk och att hon har pratat med Försäkringskassan, men vad hjälper det så länge hennes krav är att sjuktalen ska ner alldeles oavsett hur sjuka människor är.
Regeringens mål
Sedan 2015 är det regeringens mål att Försäkringskassan inte ska betala ut mer än nio dagar i snitt per person och år. Det har inneburit att sjuktalen har vänts neråt, inte för att människor blivit friskare, utan för att Försäkringskassan blivit tuffare. Det räcker med ett läkarintyg som inte är formulerat som Försäkringskassan vill och patienten blir utan pengar till mat och hyra. Det är godtyckligt och det pressar människor som redan far illa.
Annika Strandhäll som också är ansvarig för vår hälsa borde stryka niodagarsmålet för att i stället itu med orsakerna till den ökande stressen i arbetslivet. Otrygga jobb med ökade krav drabbar framför allt kvinnor som dessutom ska ta ansvar för hem och familj. Det handlar ofta om kvinnor som jobbar i vården, vilket är ett annat ansvarsområde Annika Strandhåll borde ta itu med.