Välfärden måste ha rimliga löner

På lördag och söndag kommer mycket av nyhetsrapporteringen att ägnas åt vilka effekter en kommunalstrejk på måndag skulle få. Vi kommer att få läsa om inställda operationer, skolmat som inte serveras och kommunkontor som inte städas.

En strejk bland de kommunalanställda får konsekvenser. Det arbete som görs i kommuner och landsting är viktigt. Det handlar om vården och omsorgen om de gamla, om utbildningen av barnen och om att få samhället att fungera.

Just därför måste naturligtvis de som utför dessa arbetsuppgifter, i de flesta fall kvinnor, ha rimligt betalt.

Inför årets avtalsrörelse har alla varit eniga om att löne­ökningarna inom industrin ska vara riktmärke för hela arbetsmarknaden. Det gäller också LO-förbunden, som Kommunal.

Det är alltså ingen som ställt krav på att få större lönelyft än någon annan.

Men medan arbetsgivarna och det statliga medlingsinstitutet bara vill räkna procent tycker LO-förbunden att det också måste gå att jämföra löneökningen i kronor. Skillnaden är viktig.

Fråga om jämställdhet

Om lågavlönade kvinnor som arbetar inom till exempel vården får precis samma procentuella påslag som bättre betalda män i industrin blir resultatet att skillnaderna i kronor ökar.

Och det är med kronor, inte med procent, månadens räkningar och matkassar ska betalas.

I årets förhandlingar är skillnaden mellan arbetsgivarnas och fackets sätt att räkna några hundralappar i månaden.

I förlängningen handlar det om ifall vi ska acceptera ett system som konserverar dagens löneklyftor, eller om arbetsmarknadens parter kan skapa större rättvisa utan att förvandla avtalsförhandlingarna till en huggsexa där alla slåss för sitt.

Med tanke på hur starkt könsfördelningen bland de anställda återspeglas i lönesättningen är det en av de riktigt stora jämställdhetsfrågorna. Det är dessutom en ödesfråga för välfärden. Vem kommer att vilja arbeta i en sektor som hela tiden halkar efter?

De har lika stor rätt

Det är nu medlarnas uppgift att hitta en lösning, helst innan helgen övergår i vardag. Men om det ska lyckas måste alla acceptera att de som arbetar inom den viktiga välfärden har rätt till lika stora löneökningar som andra.

I grunden är det nämligen precis det Kommunals krav gäller.

Följ ämnen i artikeln