Trumps ordförbud räddar inte världen
Donald Trump ger inte mycket för alla de vetenskapliga fakta som säger att människan åstadkommer en galopperande förändring av klimatet. Det visste vi sedan förut. Trump drev valkampanj på det temat, och han har bestämt att USA ska krångla sig ur det globala klimatavtalet från Paris.
Nu får vi veta att presidenten vill att alla anställda vid statliga departement i Washington ska sluta att över huvudtaget tala om klimatförändringar. Själva ordet är bannlyst. En departementsanställd som vill vara till lags kan i fortsättningen på sin höjd säga “extremt väder”.
Språket viktigt
I politiken kan språket vara viktigt. Att avstå från att använda nedsättande eller diskriminerande uttryck är faktiskt att bekämpa diskriminering och förtryck, liksom att protestera när andra använder den sortens ord. Det är därför det kan vara politiskt relevant hur en före detta minister uttrycker sig om kvinnor en blöt kväll i skärgården, även om polisen inte kan bevisa några lagbrott.
På samma sätt är det viktigt hur en politiker väljer att beskriva samhällsproblem. Är de resultatet av förtryckande strukturer och ojämlikhet eller bara ett tecken på lättja och individuella misslyckanden? Om en politiker väljer att prata om klassklyftor eller om utanförskap gör skillnad.
Vägrar se verkligheten
Men att - som Donald Trump - förbjuda sina medarbetare att ens nämna det kanske största hotet mot mänskligheten är någonting helt annat. Det kommer inte att rädda en enda glaciär, inte hindra en enda meter av ökenspridning och inte stoppa några skyfall eller värmeböljor. Trumps ordförbud hindrar inte permafrosten från att tina eller polarisarna från att smälta.
Om det någonsin har varit motiverat att prata om en PK-elit som vägrar se verkligheten är det nu.