Klart högern vill att du sliter ut dig på jobbet

De ignorerar forskningen

Svenskt Näringsliv vill inte att vi ska jobba mindre, trots att forskning visar att vi skulle må bättre av det.

En färsk undersökning från Aftonbladet/Demoskop visar att nästan 6 av 10 svenskar är för en arbetstidsförkortning.

Sedan tidigare har Vänsterpartiet och Miljöpartiet varit drivande i frågan. Och i höstas började Socialdemokraterna ta tag i frågan på allvar. Kan det här bli nästa stora valfråga?

Kanske. Men det är inte alla som är lika positivt inställda till att vi ska jobba mindre.

Svenskt Näringsliv är negativa

Förra veckan skrev Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, en debattartikel i Expressen. Föga förvånande framkom det att han och Svenskt Näringsliv inte lika taggade på en arbetstidsförkortning.

De menar att idén om förkortad arbetstid är ”populism”. Svensken behöver minsann inte jobba mindre. Hur du ska få ihop din stressiga vardag eller hur du ska återhämta dig när din onda rygg kräver vila spelar mindre roll. Vi jobbar redan jättelite, hävdar chefsekonomen.

Glömmer studier

Svenskt Näringsliv glömmer även bort att nämna de undersökningar som visar att förkortad arbetstid faktiskt har en positiv effekt på folks mående. Daunfeldt vill inte prata om att sjukskrivningarna minskar om människor får mer tid till återhämtning. Eller att de tester som visar att produktiviteten och effektiviteten faktiskt ökar när förkortad arbetstid införs. Eller att när exempelvis Norge och Danmark genomförde en förkortning av arbetstiden på 80- och 90-talet inte såg några hack i sina BNP-kurvor.

Daunfeldt nämner inte heller de studier som visar att vår produktivitet mer än fördubblats sedan vi senast genomförde en arbetstidsförkortning. Kanske har han inte läst dessa studier? Eller så glömmer han bara bort att nämna dem.
Precis som att han glömmer bort att nämna att ojämlikheten ökat på arbetsmarknaden och att kapitalet allt mer hamnat i fickorna på ett fåtal personer, trots att vi jobbat 40-timmars veckor i över 50 år.

Visioner är inte populism

Om åtta timmars arbetsdag, fem dagar i veckan, är en orubblig naturlag är det förvånande att arbetsmarknaden i Norge och Danmark ens fungerar. I Danmark jobbar man 37 timmar i veckan, och i Norge 37,5 timmar.
Högern var emot en arbetstidsförkortning redan 1973. Att de nu, ett halvt sekel senare, ännu en gång gormar om populism är därför inte förvånande.

En önskan om att människor ska få ett mer hållbart arbetsliv och en bättre balans mellan arbete och fritid är att ha visioner. Det är att lyssna på vad majoriteten av svenskarna vill.

Det är demokrati, inte populism.