Ny mätning: Starkt stöd för arbetstidsförkortning

Publicerad 2024-07-09

Frågan om arbetstidsförkortning har hamnat högt på den politiska dagordningen.

Flera av partierna till vänster går fram med egna förslag och bland väljarna finns ett starkt stöd för att förkorta arbetstiden, visar en ny mätning av Aftonbladet/Demoskop.

Arbetstidsförkortning har blivit en het potatis inom politiken.

Flera av partierna till vänster står bakom förkortad arbetstid och Socialdemokraterna har gjort klart att partiet kommer att arbeta fram ett eget förslag.

Arbetet leds av S-toppen Annika Strandhäll.

Men LO vill att politiken håller händerna borta från att lagstifta om saken. Den nye LO-ordförande Johan Lindholm har varit tydlig med att han vill att parterna förhandlar om saken.

Annika Strandhäll (S).

Nästan 6 av 10 vill korta arbetstiden

Frågan är om partierna till vänster kommer att lyda LO. I de egna väljarleden är stödet för förkortad arbetstid starkt.

I en färsk mätning av Aftonbladet/Demoskop svarar hela 58 procent av de tillfrågade att de är för arbetstidsförkortning. 25 procent är emot och 17 procent är tveksamma.

Främst är det kvinnor som ställer sig bakom att korta av arbetstiden; 68 procent säger sig vara för. Bland männen är motsvarande siffra 49 procent.

Starkast stöd har frågan om arbetstidsförkortning inte helt oväntat hos väljare till vänster.

Hos S-väljare är 82 procent för att förkorta arbetstiden på något sätt, hos Vänsterpartiet ligger siffran på 96 procent.

”Känner sina väljare”

Demoskops vd Karin Nelsson säger att frågan är högst politisk och att det är troligt att partierna till vänster kommer att hålla i frågan framgent.

– I och med att de känner sina väljare och vet att frågan är viktig för sina sympatisörer så kommer de att driva det här.

Undersökningen har inte specificerat på vilket sätt eller i vilken omfattning arbetstiden ska sänkas. Frågan har ställts generellt – om de tillfrågade är för eller emot arbetstidsförkortning.

Väljare till höger säger nej

Moderata väljare är mer skeptiska. 47 procent av de tillfrågade M-väljarna är emot arbetstidsförkortning, 28 procent är för och 25 procent är tveksamma.

I vänsterblocket, som utgörs av S, V, MP och C, svarar 81 procent att de är för arbetstidsförkortning.

I högerblocket, som utgörs av M, KD, L och SD, svarar 35 procent att de är för. 44 procent är emot.

– De som är för pratar bland annat om hälsa, minskade sjukskrivningar, bättre balans mellan arbete och fritid, säger Karin Nelsson.

– De som är emot pratar om ekonomiska konsekvenser för samhälle och företag, brist på kompetens, hur det påverkar välfärden och hur det ska finansieras. Man kan ju tänka sig att argumenten emot är argument som återfinns till höger.

Hos SD-väljare är 42 procent för att korta arbetstiden medan 39 procent är emot.

Frågan kan flytta väljare

Karin Nelsson tror att frågan kan flytta väljare mellan partierna om den hamnar högt på dagordningen.

Dessutom är det avgörande hur ett eventuellt förslag kommer att se ut i praktiken. Än så länge är det oklart exakt hur mycket partierna vill korta arbetstiden.

MP står bakom en fyradagarsvecka. Vad S och V vill är än så länge inte känt.

– Nu har det precis avslutats en lång strejk inom vården där arbetstidsförkortning har varit bärande. Men parallellt med detta diskuteras pensionsålder, kompetensutveckling och vi har fack och arbetsgivare som jobbar med kompetensförsörjning, säger Karin Nelsson.

– Frågan kommer att växa i betydelse och frågan är hur partierna hanterar den.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.