Snälla kungen – fråga först

Sveriges statschef borde inte hylla diktatorer och envåldshärskare. Han borde inte belöna regimer som förbjuder kvinnor att köra bil och som tillämpar de mest barbariska straff.

Ändå hände precis det när kung Carl Gustaf i fredags hängde Bronsvargen kring halsen på den saudiske kungen Abdullah.

Vår kung har ett brinnande intresse för scouting. Det avspeglade sig när han öppnade årets riksdag. Känslosamt berättade monarken om sommarens jamboree, och om sunda ungdomar från hela världen.

Detta intresse kan tyckas som lite märkligt för en man i pensionsåldern, men det har ändå framstått som ett av vår kungs mer oskyldiga tidsfördriv. I alla fall tills nu.
Det är nämligen i egenskap av hedersordförande i World Scout Foundation som Carl Gustaf i fredags tilldelade Saudiarabiens kung Abdullah scoututmärkelsen Bronsvargen.

Till skillnad från Carl XVI Gustaf är den saudiske kungen ingen politiskt perifer person. Han är härskare i ett land dit varken demokratin eller den arabiska våren kommit. Ett land utan yttrandefrihet, rättssäkerhet eller valda politiker, men med ett oförsonligt förtryck av kvinnor och immigrerad arbetskraft.
Nu är han alltså dekorerad av den svenska statschefen. Tanken går osökt till besöket hos sultanen av Brunei, där kungen uttryckte sin beundran över envåldshärskarens kolossala ”närhet till folket”.

Hovet menar att besöket i Saudiarabien är samordnat med utrikesdepartementet. På UD säger sig presschefen ”inte ha en susning” om resan.

Frågan är vilket som är värst. Att regeringen skulle ha godkänt kungens planer, eller att UD tappat kontrollen över statschefens resor.

Klart är i alla fall att en svensk statschef borde be om råd innan han dekorerar en diktator, till och med om han är en utmärkt scout.

Följ ämnen i artikeln