Jämställdhet är både lön och städning

Jämställdhetsminister Åsa Regnér tänker skapa en särskild myndighet för jämställdheten mellan kvinnor och män.

Nästa veckas budget innehåller pengar till en ny jämställdhetsmyndighet. Det berättade Åsa Regnér som ansvarar för frågan i vår feministiska regering.

Vi har inte ett “samlat nationellt grepp eller styrning av jämställdhetspolitiken” förklarade ministern. Den nya myndigheten ska åtgärda den saken.

Efter det senaste budgetutspelet infinner sig förstås genast en fråga, är det verkligen ytterligare en myndighet Sverige behöver? Behöver vi en ny myndighetschef, nya myndighetstjänstemän och ett nytt myndighetskontor?

Behöver jämställdhet

Ja, kanske. En sak är nämligen helt klar. Sverige behöver mycket mer jämställdhet mellan kvinnor och män.

Så är det i ett land där det oavsett åldersgrupp är färre kvinnor än män som upplever att de har en god hälsa. Så är det också i ett land där kvinnor, oavsett ålder, känner mycket större oro än män.

Sverige behöver mer jämställdhet eftersom kvinnor i genomsnitt använder drygt tolv timmar i veckan åt hushållsarbete, medan män bara diskar och städer i ungefär sju timmar. Vi behöver jämställdhet eftersom det fortfarande är kvinnor som tar ut 78 procent av all föräldraförsäkring.

Lika lön

Dessutom behöver Sverige förstås mycket mer jämställdhet eftersom kvinnor i vårt land i genomsnitt bara tjänar 87 procent av vad män tjänar. Och då är siffrorna ändå omräknade till heltid. Förra året arbetade 29 procent av kvinnorna deltid. Motsvarande andel för männen var bara 11 procent.

I verkligheten tjänar kvinnor i tjänstemannayrken i medeltal nästan 10 000 kronor mindre än männen, varje månad.

Då har vi ändå inte talat om att drygt 6 av 10 ordförande i kommunstyrelser är män, eller att 19 av 20 ordföranden i börsbolagens styrelser är män.

Myndighet ingen lösning

Ingen myndighet i världen kommer att lösa allt detta. Jämställdheten är inte ett isolerat politikområde, utan måste verkligen genomsyra all politik och all myndighetsutövning.

Men bristen på jämställdhet är ett kunskapsområde, och ska skillnaderna jämnas ut måste den kunskapen samlas och de politiska åtgärderna samordnas.

Hur var det Åsa Regnér uttryckte sig? “Ett samlat nationellt grepp eller styrning av jämställdhetspolitiken”.

Det är nog ingen dålig början.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln