Nationalparkerna är snart bara soptippar

Åtminstone om Pourmokhtari får bestämma

Regeringen har kraftigt minskat anslagen till nationalparkerna sedan 2022. Detta märks av på Kullabergs naturreservat i Skåne.

Att få komma bort från stadens sus och brus en stund och låta hjärnan andas i vacker, stillsam miljö är bra för både kropp och knopp. På sommaren väljer därför många att besöka en nationalpark.

Tänk dig då att du möts av en soptipp istället.

I Tidölagets Sverige är det här numera en verklighet. Regeringen har kraftigt minskat anslagen till värdefulla naturmiljöer. Sedan de tillträdde 2022 har anslagen minskat med sammanlagt 66 procent.

Kullabergs naturreservat märks det.

Arbetar i motvind

Varje år tar den klippiga lilla halvön i nordvästra Skåne emot över 600 000 besökare. Reservatet måste hållas i schack och toaletter måste sättas upp för att turisterna ska kunna uträtta sina behov. Att hålla parken i skick kräver sina resurser.

Men man arbetar i motvind.

Under 2023 tvingades länsstyrelsen minska anslagen med 70 procent till Kullaberg efter regeringens styvmoderliga behandling.

Kullaberg har fått dra in på både personal och naturvårdande åtgärder. Nu får de förlita sig på volontärer och studenter.

Allmosor från allmänheten

– Vi behöver allmänhetens stöd och hjälp för att klara att sköta om våra naturområden, säger Daniel Åberg, platschef på Kullaberg till Sydsvenskan.

Nu ber man till och med om allmosor från besökarna. På Kullabergs hemsida kan man läsa följande:

”... nu finns det möjlighet att donera en slant till värnandet och vårdandet av Kullaberg”.

Om du vill att din nationalpark ska gå att besöka i framtiden gör du nog bäst i att hosta upp. För någon hjälp från regeringen blir det icke.

Utebliven satsning

Inför vårändringsbudgeten gjorde regeringen som man alltid gör. Man presenterade en satsning som visade sig vara allt annat än en satsning. Denna gång skulle man skjuta till 30 miljoner kronor på ”skötsel av värdefulla naturmiljöer”.

Samtidigt ”glömde” man informera att naturvårdsanslaget minskat med 900 miljoner kronor sedan 2022. Och passade på att sänka skatten med 6,5 miljarder på bensin. En blandning av sött och salt.

Naturskyddsföreningen är oroliga. De sänkta ambitionerna från Sverige rimmar illa med EU:s nya naturrestaureringslag som ska se till att värdefull natur återställs och hålls efter.

Fortsätter klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) på den inslagna vägen är din närmsta nationalpark snart en soptipp. Eller ett minne blott. Precis som miljödepartementet.