2022 blir klimatet äntligen verkstad
Framtidens vinster finns i hållbarhet
Blir 2022 året när klimatfrågan tar steget från aktivistiska protester till verkstad och börskurser? Det finns hel en del som tyder på det.
Greta, Greenpeace och gröna sopsorterande medelklasskonsumenter får ursäkta men det ser faktiskt ut som samhällets verkliga makthavare kan tvingas inse att klimathotet är på allvar.
För några veckor sedan kunde Sveriges radio berätta att många av de största svenska företagen bara redovisar en liten del av sitt klimatavtryck. Det gäller till exempel lastbilstillverkaren Volvo. Bolaget berättar vilka utsläpp produktionen av fordonen skapar, men inte hur mycket växthusgaser lastbilarna kommer att släppa ut när de körs.
Enligt Sveriges Radio betyder det att minst 95 procent av utsläppen inte redovisas.
I andra branscher ser problemet annorlunda ut. Livsmedelsindustrin har till exempel stora oredovisade utsläpp när råvarorna produceras.
Slår man samman klimatavtrycket från 30 av Sveriges mest klimatpåverkande industrier motsvarar det som ett räkneexempel utsläppen från 100 miljoner européer.
Man skulle kunna tänka att det är ett imageproblem för industrin, men det är faktiskt mycket värre än så.
Framtiden måsta vara fossilfri
Ett företags värde beror på utsikterna att tjäna pengar i framtiden. Just nu är det allt mer som tyder på att den framtiden måsta vara fossilfri, eller i alla fall mycket mer fossilfri än idag.
Produkter och konsumtion som inte fyller det målet måste helt enkelt bort på några års sikt. Om inte medvetna konsumenter gör det valet frivilligt kommer politiker att tvingas höja skatter eller införa förbud. Så ser framtidsutsikterna ut, och det är därför investerare betalar fantasipriser för aktier i elbilsbolag som egentligen inte tjänar några pengar.
Att satsa pengar i en industri vars produktion inte kan förenas med att vi överlever är en dålig affär hur man än ser på saken.
Därför vill investerare, fondförvaltare och andra som har tillgång till mycket pengar veta hur det egentligen ligger till. De vill veta om det finns en framtid för de företag där man placerar sitt kapital.
"Här behöver man göra en ambitionshöjning", sa Finansinspektionens Johanna Fager Wettergren till Sveriges Radio.
Hennes chef, Erik Thedéen, förklarade redan i våras att han tänkte granska hur bankerna arbetade med hållbarheten i sina affärer. En osannolik klimataktivist skrev vi då, men om sanningen ska fram är det egentligen bara rimligt.
Investeringar handlar om att värdera risker, och klimatförändringarna är en risk samhället inte har råd att ta.
Framtidens vinster kommer att göras av företag som kan producera hållbara produkter på ett hållbart sätt. 2022 kan som sagt bli året när det på allvar går upp för kapitalmarknaden.