Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Olagliga avtal äter upp vårdbudgeten

Sjuksköterskor bombarderas med reklam

95 000 kronor i månaden för en sommar som barnmorska. Hos hyrbolaget Bonliva AB i ingår till och med gratis resor och boende i Sundsvall. Politiker lovar att hyrpersonalen ska minska, men notan fortsätter att skena. Vårdavdelningarna mjölkas på fast personal och lönekassan läcker som ett såll. Vad är det som händer?

Jag sitter på jobbet före eftermiddagsronden och äter avtalstårta. Den privata vårdgivare jag arbetar för har vunnit en ny upphandling hos landstinget. Kaffet serveras i en reklammugg för det hyrbolag som förser avdelningen med sjuksköterskor.

Mina kollegor vill inte vara anställda direkt av sjukhuset, utan hellre av ett utomstående hyrbolag. Jag förstår dem. Hyrbolagen kan erbjuda en dubblerad lön, möjlighet att lägga eget schema och ansvarsfrihet från tråkigt utvecklingsarbete.

Inte sjukhusens fel att hyrkostnaderna skenar

Det är därför som lönebudgeten läcker. Hyrkostnaderna fortsätter att skena, trots politikernas och SKL:s löften. En stor bit av kakan går till de vinstdrivande hyrbolagen.

Vems är felet? Länge har det låtit i debatten som att utvecklingen beror på kassa chefer som inte tar sina anställda på allvar. Men nyligen kom en rapport som helt kastar om spelet.

Johan Enfeldt är tidigare liberal regionpolitiker och har granskat bland annat sin före detta arbetsplats i Uppsala i rapporten Hyrsjuksköterskor i vården, från Arena Idé. Men ansvaret för den urartade situationen ligger inte på de pressade vårdcheferna, utan på de politiker som försöker frånskjuta sig ansvaret. Personalproblemen är sjukhusens sak att lösa, har varit det politiska svaret. Politikerna delar, hör och häpna, till och med ut straffböter till sjukhus som inte lyckas rekrytera personal.

Men politikerna är de som upphandlar hyrbolagen. På ett så dåligt sätt att det till och med är olagligt. Avtalen är så undermåligt skrivna att Konkurrensverket i december satte ner foten och stämde fyra regioner. Samtliga regioner i Sverige förutom Örebro upphandlar på ett sätt som förmodligen bryter mot lagen, enligt Ekots genomgång.

Olagliga avtal har krattat manegen

I rapporten målas en häpnadsväckande och tidigare okänd verklighet upp, där upphandlingarna med hyrbolagen görs akut. Det sker utan några krav på kollektivavtal, kontinuitet eller löfte om att kunna leverera. Hyrbolagen behöver i princip inte göra någonting, men kan skratta hela vägen till banken.

Hur lätt är det att som vårdchef sitta med stränga sparkrav uppifrån, samtidigt som ens medarbetare på Instagram och Facebook blir bombarderade med reklam från hyrbolagen. Dubbel lön! Jobba mindre! Bestäm ditt eget schema! Politikerna har krattat manegen. Att gå över till ett hyrbolag och fortsätta på samma arbetsplats är enklare än någonsin.

Om man behandlar vården som en marknad, kommer vårdarbetare också börja bete sig som handelsvaror. Hyrhaveriet är politikernas fel och deras sak att rätta till. De måste skärpa kraven, skriva om avtalen och stoppa blödningen från lönekassan. Det är dags att sluta skjuta ifrån sig ansvaret. Som man upphandlar får man ligga.


Fanny Nilsson går Aftonbladets ledarskribentutbildning och arbetar till vardags som underläkare.