Slimmade företag ger otrygga jobb

135 000 människor arbetar i dag i bemanningsbolag.

Bemanningsbranschen noterar sitt bästa kvartal någonsin.

Det handlar om en miljardindustri numera. De 35 största bolagen omsatte i fjol över 20 miljarder kronor och sista kvartalet var all time high, rapporterar TT.

I Sverige arbetar 135 000 människor i bemanningsföretag.

Så snabbt har den nya arbetsmarknaden vuxit fram. Fast anställda har blivit flyttbara. Människor har blivit utbytbara. 135 000 vet inte var de kommer att arbeta om ett halvår.

Många av dem vet inte ens om de har ett arbete att gå till.

Två i veckan

Under förra året startades två nya bemanningsbolag i veckan. Inom industri, lager, logistik, kontor, administration, transport, media, vård, omsorg, undervisning - ja på i princip hela arbetsmarknaden - finns i dag inhyrd personal.

Från början togs de in för att kapa produktionstoppar, men nu har de blivit ett alternativ till fast anställda. Oftast med lägre lön och större otrygghet. Arbetsmiljöverket konstaterar att de bemanningsanställda oftare skadar sig på jobbet och att de mår sämre.

Kan sägas upp

Ändå fortsätter utvecklingen. Fast anställda kan sägas upp för att sedan erbjudas samma jobb fast med sämre betalning och taskigare villkor. Företagen slimmar den vanliga verksamheten, fast anställda med fackliga krav blir för krångligt och för dyrt.

Som Kommunals förra ordförande Ylva Thörn så träffande beskrev det i sitt första maj-tal för snart ett år sedan:

"Anställda ska vara anpassningsbara annars blir det bemanningsföretag. Dessutom kräver företagen större vinster. Devisen är, så stor produktion som möjligt med minsta möjliga anställningskostnader."

Den ene är rädd

I dag kan två arbetskamrater ha helt olika villkor och då kommer den fackliga kampen liksom av sig. Den ene är rädd för att bli av med jobbet medan den andre bara vill ha ett jobb, vilket som helst.

Den som ständigt byter arbetsgivare och avtalsområde känner ingen facklig tillhörighet.

– Ett jätteproblem och en jätteutmaning, konstaterar LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson i tidningen Dagens Arbete.

Så är det, arbetsmarknaden förvandlas i rekordfart medan facken fortfarande är organiserade som på 60-talet. Den fackliga rörelsen måste moderniseras, måste möta människor ute i bemanningsvärlden och motivera dem att organisera sig.

Många anställda tillsammans är motkraften. Utan den kommer begreppet fast anställd snart vara historia.

Följ ämnen i artikeln